Az akácvirág szörp is megérett a palackozásra.
Mivel az előző évekből maradt még néhány üveggel, az idén csak 3 palackkal készítettem.
A nagykörűi ház udvarán növő kis fácskáról szedtem a virágokat, tuti biztos tiszta forrásból. :)
Gyönyörű, egészséges és tiszta virágok, hihetetlen illattal.
A recept, ami alapján az akácvirág szörpöt készítem, a következő.
Recept:
- kb két összetett marok akácvirág (púpozott)
- 2 liter forralt és visszahűtött víz
- 2 kiló cukor
- 25 g citromsav
- 2 citrom felkarikázva ( A citromokat jól megmosom, és egy éjszakán át vízben áztatom. Ennél többet nem tudok tenni a vegyszermentesítés terén.)
Elkészítése:
A virágokan nem szabad megmosni, ezért nagyon fontos, hogy tiszta helyről származzanak.
A vizet felforraltam, és visszahűtöttem, ezután a vízbe beleteszem a virágokat, és a felkarikázott citromot. Valamilyen súllyal lenyomom a virágokat, hogy biztosan a víz alatt maradjanak. Tökéletes erre a célra egy tányér is.
2 napig hűvös helyre pihenni teszem.
2 nap után gézen átszűrve letisztítom a vizet, hozzáadom a cukrot, aminek egy kis részét az idén külön enyhén megkaramellizáltam (gyengébben, mint a bodzaszörpnél)
10 percig rotyogtatjuk a szörpöt, az esetlegesen keletkező habot leszűrjük, és forrón, fertőtlenített üvegekbe töltjük. Kidunsztoljuk. (Ruhák között hagyjuk kihűlni. )
Mehet is a kamrapolcra.:)