Keresés

2017. május 23., kedd

Szádfán való szalagszövés

A szádfa egy nagyon egyszerű szövőeszköz. Tulajdonképpen egy kézi nyüst, ami fel - le mozgatás hatására szétnyitja a fonalakat, más szóval szádnyílást eredményez.

antik nomád szádfa

Szádfán leginkább szalagot szőnek, erről fog szólni ez a bejegyzés.

Szádfával való szövés nagyon egyszerű, viszonylag haladós, gyors sikerélményt eredményez, valamint a szövés élményét is átélhetjük általa.

Szalagszövés közben a felvetőszálakat mindvégig feszesen kell tartani. A fonalak egyik vége egy fix ponthoz van kötve, pl. kilincshez, a másik vége pedig a derekunkhoz. Nincs szükség keretre.

fotó: internet

Szövés közben a folyamatos feszítésen kívül már csak egy dologra kell figyelni, a vetülékfonal egyenletes húzására, ami a szép szélek kialakulásához szükséges.

Magát a szövést a minta tervezésével, kottázásával kezdjük. A mintán menetközben már nem tudunk változtatni, ezért érdemes az elején jól átgondolni, hogy milyen mintát is szeretnék majd viszontlátni a szalagunkon.

Két sort kell megtervezni, amit felmásolunk majd  szövéskottának.


Kiszámoljuk az anyagszükségletet, egy színből hány szálra van szükségünk, majd minden színből levágjuk a megszőni kívánt öv hosszát, amire számoljunk némi ráhagyást, hiszen szövés közben zsugorodni fog a hossza, a két végén az összecsomózás is felvesz némi fonalat. (kb. másfélszer hosszabb fonallal számoljunk, mint a kész szalag majdani mérete. )


Kotta szerint befűzzük a felvetőszálakat szép sorjában a lyukakba és a résekbe. Ha nem vetjük fel teljes egészében a szádfát, akkor mindig a szádfa közepéről számoljuk le a mintát. 

A felvetett szálak tőlünk távolabbi végét kössük ki egy kilincshez, a közelebbit pedig magunkhoz.

A vetülékfonalat kis vetélőre tekerjük, és el is kezdhetjük a szövést.

Ez egy nagyon jó videó a szalagszövésről.
A "szedett mintával" eleinte ne foglalkozzatok, de a szövési mozdulatot nagyon jó el lehet lesni ebből a videóból.


Mindenkinek nagyon jó szalagszövést kívánok. :)Ha tetszett a bejegyzésem, és hasznosnak találtad, kérlek oszd meg az ismerőseid között, hagy jusson el minél több emberhez. :)

Fessünk Festőnövényekkel!

 
KatBo.Réka - Fessünk Festőnövényekkel!
Facebook-csoport · 355 tag
Csatlakozás a csoporthoz
Sok szeretettel várok, hívok minden olyan vállalkozó kedvű társamat, akik belevágtak a növényi festés izgalmas világába. Osszuk meg egymással a már me...
 

Fessünk festőnövénekkel: lépésről-lépésre

Archívum

KatBo-KLUB

 
„KatBo-KLUB” csoport
Facebook-csoport · 62 tag
Csatlakozás a csoporthoz
Ahogyan azt a facebook is mondja, azért hoztam létre ezt a csoportot, hogy "egyszerűen oszthassak meg tartalamat ismerősökkel, családtagokkal, és munk...
 

Őszi ötletek

Készüljünk együtt a karácsonyra

Készüljünk együtt a karácsonyra
Karácsonyi ötletek

Vegyszer és Hulladékmentes élet

 
KatBo.Réka - vegyszer és hulladékmentes élet
Facebook-csoport · 72 tag
Csatlakozás a csoporthoz
Üdvözöllek a csoportban! Több éve elsődleges szempont az életemben a vegyszer és hulladékmentesség. Kis lépésekben, de folyamatosan haladok ezen az út...
 

Címkék

access consciousness agyagozás ajándék ajánló álomfogó angyalhívó apróságok ásvány aszalás átépítés babaház babák bach virágterápia bálint nap batik befőzés bulletjournal búza cica cikk cukorvirág csak úgy család cser kiadó Csillaghegyi gyapjúnap csíráztatás csuhé decoupage dekoráció díj DIY doTERRA dugványozás édes egyéb ehetővirág ékszer élő ételek évértékelő évkör ezüstnő fermentálás fessünk festőnövényekkel festőnövény fókuszmandala foltvarrás fonal fonal festés fonalékszer fonás fotók frisstészta fürdőszoba gasztronómia gézkendő gyapjú gyapjú fonal gyékény gyerek gyerek - munka gyerekek gyerekjáték gyerekruha gyógynövény gyöngy gyöngyszövés gyurma hagyomány hálószoba házi patika háziállatok henna hímzés hírlevél homoktövis horgolás horgolótű horgolt kosár hulladékmentesen húsvét illóolaj inspiráció interjú játék kalap karácsony karácsonyfadísz Karácsonyi ötletek karantén karmantyúfa Kati süt kendőfestés kenyér kerámiák kert kertimunka Kézművelők Egyesülete kézművesség konyha kozmetikumok könyvajánló könyvkötés környezettudat kötés krumpli lakás lakásátalakítás lakásvásár Lakbear lakberendezés levendula logótervezés luffa macerátum macik macikaLand maradjotthon maszk masszázs média meggymag-párna méhviasz merjőszülni MESKA minimalizmus műhely Nagykörű Nagykörű 2.0 nappali nemezékszer nemezelés népélet népi játszóház néprajz neszesszer növekedés nyaralás nyitott műhely nyomtatható kép ősz őszi dekor őszi ötletek őszi ünnepkör őszvagyok patchwork pénztárca Piel & Pelle PRivátPRovence-NK2.0 programok projekt2018 redwork régiből új rendezvény rongybaba Rongyszőnyeg rózsa ruha ruhavarrás sajt sál Sarkad Udvar sashiko shiatsu smink smoothie sós stílus sütés sütiszappan szabadföldi szalaghímzés szappandesszert szappanok szappantan Székely SAL személyre szabottan szép szezámmag színek szövés szövőráma szövőszék tartósítás táska táskafül-karika tavaszi ünnepkör téli ünnepkör tészta textilfestés textilmunka Tilda tisztítószer tolltartó transzferálás UJB újrahasznosítás útibeszámoló ünnep valentin nap ványolt gyapjú városi élet varrás varrás technika vásár vásárfia vegyszermentesen vetemény vidéki életem video virágkonyha waldorf webdesign weblapkészítés woodloom szövőráma workshop zerowaste zöldturmix