Nincs nagy méhviaszkendő készítő múltam, de megosztom Veletek, hogy én hogyan is csináltam. Nagyon sok leírás és videó található a témában. Van ahol különböző olajokkal, és fenyőgyantával keverik. Mivel nekem jelenleg csak méhviaszom van itthon, én nem kevertem semmivel. Viszont Téged buzdítalak arra, hogy nyugodtan kísérletezz. Az olajok lágyítják a viaszt, talán ételcsomagolásra alkalmasabb kendőt lehet így készíteni. A fenyőgyanta pedig a tartósságát hivatott biztosítani. Kókuszolajat is rakhattok hozzá, csak vegyétek figyelembe, hogy melyik olaj milyen hőfokon olvad, mert nem kívánt bosszúságokat okozhat, egy izzadó kókuszolajos kendő.
Akkor kezdjünk is hozzá:
Szükséges alapanyagok:
100 % pamut textil:
reszelt méhviasz:
A tepsit béleljétek ki alufóliával. Ez a fólia használat után elrakható későbbi viaszoláshoz is. Ha a tepsit nem akarjátok a jövőben már sütésre használni, akkor nincs szükség a kibélelésre. Persze a viasz nem mérgező, és le is mosható, de nagy munka.
Egyenletesen szórjátok el a textilen a reszelt viaszt:
És 170 fokra mehet a sütőbe. Érdemes folyamatosan szemmel tartani, mert 1-2 percen belül megolvad a viasz.
Amikor ilyen egyenletesen megolvad a viasz, vegyük ki a sütőből. Én egy méhésztől kaptam a méhviaszt, nem gyógyszertári minőség, ezért látható is, hogy szennyeződések kerültek a textilre, de az ecsettel való átkenés következtében, ez el is tűnik.