Keresés

2018. november 22., csütörtök

Furcsa karácsonyi népszokások

Hihetetlen gazdag a világ karácsonyi népszokásokban. 
A kakiló figurától a pókhálós karácsonyfán át a feldíszített banánfáig.

Katalóniában az a módi, hogy az ünnepi Betlehemet egy különleges és némiképp profán alakkal dobják fel. Eleve sokkal több figura szerepel rajta, mint a mifelénk szokásos Betlehem modelleken, egyikük pedig elsőre olyannak tűnik, mint egy rossz vicc.

Ezt a figurát a helyiek caganernek nevezik, ami nagyjából annyit tesz: a kakáló. A név kötelez: a piros sapkás parasztalak letolt gatyával valóban épp a nagydolgát végzi. Szegénynek ugyanis akkora peche volt, hogy épp Jézus születésekor jött rá a szükség, amikor mindenki a kisded csodájára járt.





2005-ben a városi nagy Betlehemből megpróbálták kihagyni a caganert, de a városi tanács prüdériája akkora közfelháborodást váltott ki, hogy kénytelenek voltak visszatenni. Barcelonában amúgy a világ elképzelhető minden híres embere alakjában kapható caganer-figura: vehetünk kakáló Obamát, Ferenc pápát, Messit vagy Katalin hercegnőt is - ezekből például ide kattintva talál ízelítőt.

Az izlandi Yule manók

Izlandon a gyerekek borzasztóan örülnek neki, hogy olyan bizarr neveket viselő, bűnöző hajlamú alakokkal várhatják a karácsonyt, mint az Ablakon Bekukucskáló, a Szalámit Lopó, az Ajtón Szaglászó, Gyertyát Lenyúló vagy a Kanalat Nyaló névre hallgató manók.


A hét törpére hajazó fickókból szám szerint 13 van, és a szentestét felvezető két hétben mindennap hoznak valami ajándékot a kiskorúaknak. Az ősi hagyományként született Yule manók eredetileg azt a célt szolgálták, hogy a rossz gyerekeket ijesztgessék velük, olyanok kilátásokkal rémisztgették a kicsiket, hogy a szakállas lények karácsony napján felfalják őket az ágyikójukban.

Tió de Nadal Spanyolországból

Ismét a katalánoknál járunk, akad itt még furcsa szerzet. Például a Tio de Nadalnak nevezett fatuskó, amely ajándékokat tojik. Igen, kábé úgy, ahogy a húsvéti nyúl tojást. A szokás szerint a helyes arcocskával ellátott, festett farönköt december 8-án beviszik a lakásba, szépen betakargatják és karácsonyig „hizlalják”, hogy jó tele legyen a hasa.


Aztán addig ütik, míg ki nem tojja az ajándékokat - többnyire csak apróságokat, szárított gyümölcsöt, diót, ilyesmit. A kandallóba is lehet tenni karácsony reggelén, akkor is tojik. A veréshez aranyos dalocska is van, amelyben fenyegetik a farönköt, hogy aztán tojjon ám rendesen, mert csúnyán eltángálják. Videó >katt ide

A hollandok Zwarte Pietje

Nos, Hollandiában is van mitől tartaniuk a rossz gyerekeknek. Mert igaz ugyan, hogy a Mikulásnak megfelelő Sinterklaas ajándékot hoz a jóknak, de sajna érkezik vele egy kevésbé jóindulatú segéd is: Zwarte Piet (Fekete Péter). Ő pedig a rosszcsontokat egyszerűen elrabolja a szüleiktől és deportálja őket a legbizarrabb karácsonyi szokások hazájába: Spanyolországba.




Ez a kellemetlen alak hagyományosan feketebőrű, így aztán az utóbbi időben sokan rasszizmust kiáltanak, hiszen Fekete Péter előképéül nyilvánvalóan a gyarmatokról vagy Spanyolországból behurcolt rabszolgák szolgáltak.

Az osztrák Perchta

A Mikulás mellett tevékenykedő krampuszt hazánkban sem kell bemutatni senkinek, de Ausztriában van egy mellékalakja is: a pogány időkből itt ragadt, rémisztő külsejű Perchta.



A funkciója ugyanaz mint a virgáccsal fenyegetőző másiknak: a rossz gyerekek megregulázására szolgál. Méghozzá eléggé rémisztő kilátásokkal: nem véletlenül érdemelte ki a Hasfelmetsző becenevet, állítólag felvágja a rosszcsont gyerekek hasát.

A grönlandi Kiviak

Különleges csemegével kedveskednek maguknak karácsony napján a távoli fagyos vidék lakói. Ez pedig így készül: zsíros fókabőrbe csomagolnak jó párat az egyik arrafelé honos tengeri búvármadárból, tollastul-csőröstül. A csomagot eltemetik egy szikla alá néhány hónappal az ünnep előtt. Ha eljön az idő, nincs más teendő, mint kiásni az így elkészített madárlakomát és jó étvággyal elfogyasztani a maradványokat.
Ne haragudjatok, de erről nem találtam olyan képet, amit szívesen látnék itt a blogomon.


A portugál consoda

A portugálok is nagy bulit csapnak karácsonykor, amiből egyetlen rokon sem maradhat ki, még akkor sem, ha már meghalt. Így aztán a hagyományos consoda keretében a holt lelkeknek is terítenek az asztalnál: üresen hagynak nekik székeket és ételt tesznek eléjük. Kifizetődő szokás: a portugálok hite szerint a holt lelkek hálából szerencsét hoznak nekik a következő évben.



Japán Korohsu

Japánban semmi különösebb jelentősége sincs a karácsonynak, ettől még sokan ünneplik. Náluk is van egy Santa Claus, csak ők japánosították, és Kurohsu vagy Santa szan a neve. De nem ez vele a legnagyobb baj, hanem az, hogy míg Magyarországon, és sok helyen a Télapó / Mikulás kedves, addig Japánban ő egy szörny (például egy szeme van), aki arra figyel, hogy a gyerekek ne egyék meg a sütit idő előtt.



Különös karácsonyi szokás az is, hogy december 24-én, aki tud az randizik: Japánban extrém fontos, hogy karácsonykor ne légy egyedül, ezért karácsony előtt pár héttel már csúcsra járnak a társkereső oldalak, mert milliónyi japán nő és férfi keres „karácsonypartnert”, akivel együtt lehet 24-én.


Ukrán pókszőtte fa

Ukrajnában nagy hagyománya van annak, hogy a karácsonyfára egy (természetesen nem élő) pókot tesznek, és pókhálószerű mintákkal is díszítik a fát. A hagyomány egy régi meséből származik.


A mese egy elképesztő szegénységben élő ukrán nőről szólt, akinek csak egy csupasz fenyőfája volt. Kétségbeesetten feküdt le aludni, de mire reggel felkelt, egy pók csillogó hálót szőtt a fájára. Azóta sok ukrán fán látsz pókot, és pókfonalszerű díszítést.

Norvégia eldugott seprűi

Karácsony estéjén a norvégok nem takarítanak, sőt jól eldugják a seprűket. A hagyomány szerint ugyanis ilyenkor a boszorkányok és a gonosz szellemek ellopják a kint hagyott seprűket.



Ausztráliában 9 kenguru húzza a szánt

van olyan település, ahol a Mikulás szörfön érkezik, sokan ugyanis a tengerparton töltik a karácsonyt. Az ausztrál hagyományok szerint a Miklulás szánját 8 kenguru húzza.


Venezuela,  görkorizó karácsonya

fővárosában, Caracasban, hogy karácsony estéjén lezárják az utcákat, és az emberek görkorcsolyával mennek a templomba.


Indiában a banánfát díszitik fel

a karácsony hivatalos nemzeti ünnep, annak ellenére, hogy a teljes népesség csupán 3 százaléka keresztény. Itt december 24-én kezdenek ünnepelni, és ez eltart egészen az új év kezdetéig. A kisebb településeken fenyőfa híján banán és mangófát díszítenek fel „karácsonyfaként”.



Dániai koboldok

A hagyomány szerint Karácsonykor egy kis, gonosz koboldtól „Nissétől” tartanak. Ez a kobold mindenáron azon van, hogy elcsenje a gyermekek ajándékait. Így Nissének, a koboldnak december minden napján, egészen huszonnegyedikéig egy tál reggelit kell kikészíteni, nehogy mérges legyen és ellopja a karácsonyi meglepetéseket.




Fessünk Festőnövényekkel!

 
KatBo.Réka - Fessünk Festőnövényekkel!
Facebook-csoport · 355 tag
Csatlakozás a csoporthoz
Sok szeretettel várok, hívok minden olyan vállalkozó kedvű társamat, akik belevágtak a növényi festés izgalmas világába. Osszuk meg egymással a már me...
 

Fessünk festőnövénekkel: lépésről-lépésre

Archívum

KatBo-KLUB

 
„KatBo-KLUB” csoport
Facebook-csoport · 62 tag
Csatlakozás a csoporthoz
Ahogyan azt a facebook is mondja, azért hoztam létre ezt a csoportot, hogy "egyszerűen oszthassak meg tartalamat ismerősökkel, családtagokkal, és munk...
 

Őszi ötletek

Készüljünk együtt a karácsonyra

Készüljünk együtt a karácsonyra
Karácsonyi ötletek

Vegyszer és Hulladékmentes élet

 
KatBo.Réka - vegyszer és hulladékmentes élet
Facebook-csoport · 72 tag
Csatlakozás a csoporthoz
Üdvözöllek a csoportban! Több éve elsődleges szempont az életemben a vegyszer és hulladékmentesség. Kis lépésekben, de folyamatosan haladok ezen az út...
 

Címkék

30napos access consciousness adomány advent adventikoszorú agyagozás ajándék ajánló akác álomfogó angyalhívó apróságok aranytej ásvány aszalás átépítés babaház babák bach virágterápia bálint nap batik befőzés bejgli bodza bodzabogyó bulletjournal búza c9 cica cikk címkefonal cukorvirág csak úgy csakúgy család cser kiadó cseresznyeékszer Csillaghegyi gyapjúnap csipkebogyó csíráztatás csuhé decoupage dekoráció díj DIY doTERRA dugványozás ecet édes egyéb ehetővirág ékszer élő ételek érmelegítő évértékelő évkör évtervezés ezüstnő feketetóivásár fermentálás fessünk festőnövényekkel festés festőnövény fittrecept fókuszmandala foltvarrás fonal fonal festés fonalékszer fonás fotók freeform frisstészta futás fürdőszoba gasztronómia gézkendő gomba gondolatok görögdinnyehéj gyapjú gyapjú fonal gyékény gyerek gyerek - munka gyerekek gyerekjáték gyerekruha gyógynövény gyöngy gyöngykötés gyöngyszövés gyurma gyümölcsecet hagyomány hálószoba házi patika háziállatok háziecet henna herbatea hímzés hírlevél holdállás homoktövis horgolás horgolótű horgolt kosár hulladékmentesen hummusz húsvét illóolaj inspiráció interjú játék kalap kamilla karácsony karácsonyfadísz Karácsonyi ötletek karantén karikaötletek karmantyúfa Kati süt kelttészta kendőfestés kenyér kerámiák kert kertimunka Kézművelők Egyesülete kézművesség komposztálás konyha kozmetikumok könyvajánló könyvkötés környezettudat kötés krumpli lakás lakásátalakítás lakásvásár Lakbear lakberendezés levendula logótervezés luffa macerátum macik macikaLand magamemelem magtej maradjotthon maszk masszázs média meggymag-párna méhviasz menta merjőszülni MESKA mézeskalács minimalizmus muskátli műhely Nagykörű Nagykörű 2.0 napló nappali natúrkozmetikumok nemezékszer nemezelés népélet népi játszóház néprajz neszesszer növekedés növényitejes szappan nyaralás nyitott műhely nyomtatható kép ÖkosNő öltözködés önismeret ősz őszi dekor őszi ötletek őszi ünnepkör őszvagyok patchwork páva pávafüli pávakollekció pénztárca Piel & Pelle polimer PRivátPRovence-NK2.0 programok programozott ásványok projekt2018 redwork régiből új rendezvény rongybaba Rongyszőnyeg rózsa ruha ruhavarrás sajt sál Sarkad Udvar sashiko shiatsu skanzen smink smoothie sós stílus sütés sütiszappan szabadföldi szalaghímzés szappandesszert szappanok szappantan Székely SAL személyre szabottan szép szépségápolás szezámmag szilveszter színek szójaszappan szokások szövés szövőráma szövőszék tartósítás táska táskafül-karika tavaszi ünnepkör téli ünnepkör tészta textilfestés textilmunka Tilda tisztítókúra tisztítószer tolltartó transzferálás UJB újrahasznosítás útibeszámoló ünnep vadvirág valentin nap ványolt gyapjú városi élet varrás varrás technika vásár vásárfia vegeta vegyszermentesen vetemény vidéki életem video virágkonyha waldorf webdesign weblapkészítés woodloom szövőráma workshop zabkorpa zerowaste zöldturmix