Régi hagyomány szerint 24-én délben Turkuban, Finnország korábbi fővárosában kihirdetik a karácsonyi békét, amit a rádió is közvetít, este pedig égő gyertyákat helyeznek a sírokra.

A karácsonyfát Szent este délutánján almával, más gyümölcsökkel, cukrokkal, pamut és aranyozott díszekkel díszítik fel. Régen a kivágott fát szánkón hozták haza, és hozzá kötöttek gabonát, mogyorót és különböző magvakat, amiket aztán a kertben szétszórtak a madaraknak. A finnek természetközelisége és mély humánuma mutatkozik meg abban a szép szokásban, hogy karácsony napján megvendégelik a velük élő háziállatokat, illetve megetetik a fészkelő madarakat. Sokan le sem ülnek addig az ünnepi asztalhoz, amíg a madarak nem fejezik be a vacsorát.
A karácsonyi vacsora tradicionális északi ételekből áll: A "heringet üvegfúvó módra" általában rozskenyérben sült sonka követi, sült krumplikásával. A halat előtte egy hétig lúgos oldatban, majd tiszta vízben áztatják, hogy elérje a kívánt puhaságot. Mézes, gyömbéres süteményekkel zárják az étkezést. Finnországban az asztalt éjszakára nem szedik le, hogy a karácsonyi manók is jóllakhassanak, ha épp arra járnak. Karácsony első napja szigorúan a családé, ilyenkor nem illik szomszédolni, de még telefonálni sem.
Az ajándékozásra vagy vacsora előtt, vagy vacsora után kerül sor, és bár a gyerekek nem lógatják fel a zoknijukat, a Télapó személyesen jön el fél tucat karácsonyi tündér kíséretében, hogy szétossza az ajándékokat. Karácsony napján (dec.25 -én) az istentiszteletek reggel hatkor kezdődnek a templomokban, és ez a családi látogatásoknak és összejöveteleknek a napja.
A fenyőfát 20 nappal karácsony után bontják le.
forrás: origo.hu