Keresés

2018. november 12., hétfő

Karácsony idegenben - Norvégia

Lássuk, hogy hogyan ünnepik más népek a Karácsonyt. "Ahány ház, annyi szokás..."

Norvég karácsony
Norvégiában a karácsony különleges hangulatú ünnep, bár sok mindenben hasonlít a többi skandináv ország karácsonyára, azért a rengeteg hó birodalmában mégiscsak meseszerűen zajlik a decemberi ünneplés.
Ahogy egy Oslo-ban élő fiatal képzőművész lánytól (Eva Christin Laszka) megtudtuk, Norvégiában már november közepétől elkezdik a karácsonyi készülődést. 


Mivel általában is, és idén is hatalmas hóesés volt, a havas és fagyos táj környezetében a norvégoknak nem esik nehezükre karácsonyi hangulatba kerülni. Már december legelején kitakarítják az egész házat, a pincétől a padlásig, majd a családok együtt töltik az estéket, dekorációkat készítenek a karácsonyfára, üdvölőlapokat írnak, és megsütik a hagyományos norvég karácsonyi süteményeket. Ilyenkor pénzt és ruhákat visznek a szegényeknek. A karácsonyfát mindig 23-án díszítik fel, de a fényeket csak szenteste gyújtják fel. Mivel a fagyos idő miatt Norvégiában kevés szín van karácsony táján, a fát és az ünnepet színekkel dobják fel, saját készítésű díszekkel, norvég kis zászlócskákkal, csillogó füzérekkel, kis ajándékdobozokkal, amikben édesség van.


A norvég karácsony elsősorban a gyerekek ünnepe, de a felnőttek is nagyon élvezik, hogy összegyűlnek a fa körül, barátok, rokonok, karácsonyi finomságokat esznek, és karácsonyi dalokat énekelnek.

A norvég Mikulást Julenissen-nek hívják, ő személyesen viszi az ajándékokat a jó gyerekeknek 24-én este.

Karácsonyra a norvégok 7-féle karácsonyi süteményt sütnek, közte a "lussekatter-t", a "pepperkaker-t" és a "kvite kakemenn-t". A mézeskalács sütemény Norvégiában is nagyon népszerű, nemcsak kis figurákat készítenek belőle, hanem házikót is, amit fel is díszítenek. (A mézeskalács Skandániában tulajdonképpen gyömbéres süteményféle, angolul gingerbread).


Bár a norvégok majdnem 80%-as a Norvég Egyház által megkeresztelt, igazából csak a két nagy ünnepen járnak templomba, húsvétkor és karácsonykor. Szenteste sokan elmennek a templomba, a karácsonyi misére, az egész országban ilyenkor zúgnak a harangok.

A templomból 5 órára hazaérnek, mert kezdődik a karácsonyi ünneplés. Leülnek a karácsonyi vacsorához, ami hagyományosan legtöbbször sertéssült (sertésborda), mártással, fehér karácsonyi kolbász, a "lutefisk"-nek és "pinnekjøtt"-nak nevezett norvág karácsonyi vacsora, de lehet hal, füstölt báránysült, liba, vagy a helyi szokásoknak megfelelően rénszarvas. Az általános karácsonyi ital a Glogg (ami tulajdonképpen fűszeres forraltbor).


A desszert legtöbbször rizskrém (zabkása-szerű), vörös mártással, vagy karamell puding. Az egész család együtt ül az ünnepi asztalnál, és együtt élvezik a finomságokat, miközben a háttérben karácsonyi dalok szólnak.A vacsora után kezdődik az ajándékosztás.

Jellegzetes norvég szokás a karácsonyfa körül való körözés (béna fordításban), ami azt jelenti, hogy valaki körbejárja a fát, felvesz egy ajándékot, odadja a címzettnek, majd mindenki nézi, ahogy kibontja, és örül neki. Majd valaki más is körbejár, felvesz egy ajándékot, és így tovább, amíg tart az ajándék-készlet.

A norvég karácsony is a családról, a barátokról és az egymás által szeretett emberek együttlétéről szól.

A karácsony este meghitten telik, énekléssel, ajándékbontással, beszélgetéssel, és játékokkal. Ilyenkor meglátogatják egymást a rokonok, barátok, és közösen élvezik a meleget, a fényeket, és a szeretetteli hangulatot. A következő három nap karácsonyi filmek nézésével, barátok és rokonok meglátogatásával telik. A norvégok odavannak a természetért (még Oslo-ban is pár száz méterre van csak az érintetlen természet a várostól), és így karácsonykor is sokat sétálnak a parkokban, az erdőben, síelnek (a kicsiktől az idősekig, mindenki), lesiklanak és sífutnak, illetve korcsolyázni is szeretnek. A harmadnapon az a szokás, hogy a családok moziba mennek, vagy játékokat játszanak, vagy bent, a hangulatos lakásokban, vagy odakint, a természetben.

A karácsony a norvégok egyik fő és kedvenc ünnepe, a csodálatos fehér, havas természet közelében, a meseszerű falvakban és városokban a norvégok boldogan ünneplik a karácsonyt, a szeretet és a barátság ünnepét...

szöveg by: Eva Christin Laszka és Margaretha Danbolt Simons és mylittlenorway.com
foto by: Eva Christin Laszka

Fessünk Festőnövényekkel!

 
KatBo.Réka - Fessünk Festőnövényekkel!
Facebook-csoport · 355 tag
Csatlakozás a csoporthoz
Sok szeretettel várok, hívok minden olyan vállalkozó kedvű társamat, akik belevágtak a növényi festés izgalmas világába. Osszuk meg egymással a már me...
 

Fessünk festőnövénekkel: lépésről-lépésre

Archívum

KatBo-KLUB

 
„KatBo-KLUB” csoport
Facebook-csoport · 62 tag
Csatlakozás a csoporthoz
Ahogyan azt a facebook is mondja, azért hoztam létre ezt a csoportot, hogy "egyszerűen oszthassak meg tartalamat ismerősökkel, családtagokkal, és munk...
 

Őszi ötletek

Készüljünk együtt a karácsonyra

Készüljünk együtt a karácsonyra
Karácsonyi ötletek

Vegyszer és Hulladékmentes élet

 
KatBo.Réka - vegyszer és hulladékmentes élet
Facebook-csoport · 72 tag
Csatlakozás a csoporthoz
Üdvözöllek a csoportban! Több éve elsődleges szempont az életemben a vegyszer és hulladékmentesség. Kis lépésekben, de folyamatosan haladok ezen az út...
 

Címkék

access consciousness agyagozás ajándék ajánló álomfogó angyalhívó apróságok ásvány aszalás átépítés babaház babák bach virágterápia bálint nap batik befőzés bulletjournal búza cica cikk cukorvirág csak úgy család cser kiadó Csillaghegyi gyapjúnap csíráztatás csuhé decoupage dekoráció díj DIY doTERRA dugványozás édes egyéb ehetővirág ékszer élő ételek évértékelő évkör ezüstnő fermentálás fessünk festőnövényekkel festőnövény fókuszmandala foltvarrás fonal fonal festés fonalékszer fonás fotók frisstészta fürdőszoba gasztronómia gézkendő gyapjú gyapjú fonal gyékény gyerek gyerek - munka gyerekek gyerekjáték gyerekruha gyógynövény gyöngy gyöngyszövés gyurma hagyomány hálószoba házi patika háziállatok henna hímzés hírlevél homoktövis horgolás horgolótű horgolt kosár hulladékmentesen húsvét illóolaj inspiráció interjú játék kalap karácsony karácsonyfadísz Karácsonyi ötletek karantén karmantyúfa Kati süt kendőfestés kenyér kerámiák kert kertimunka Kézművelők Egyesülete kézművesség konyha kozmetikumok könyvajánló könyvkötés környezettudat kötés krumpli lakás lakásátalakítás lakásvásár Lakbear lakberendezés levendula logótervezés luffa macerátum macik macikaLand maradjotthon maszk masszázs média meggymag-párna méhviasz merjőszülni MESKA minimalizmus műhely Nagykörű Nagykörű 2.0 nappali nemezékszer nemezelés népélet népi játszóház néprajz neszesszer növekedés nyaralás nyitott műhely nyomtatható kép ősz őszi dekor őszi ötletek őszi ünnepkör őszvagyok patchwork pénztárca Piel & Pelle PRivátPRovence-NK2.0 programok projekt2018 redwork régiből új rendezvény rongybaba Rongyszőnyeg rózsa ruha ruhavarrás sajt sál Sarkad Udvar sashiko shiatsu smink smoothie sós stílus sütés sütiszappan szabadföldi szalaghímzés szappandesszert szappanok szappantan Székely SAL személyre szabottan szép szezámmag színek szövés szövőráma szövőszék tartósítás táska táskafül-karika tavaszi ünnepkör téli ünnepkör tészta textilfestés textilmunka Tilda tisztítószer tolltartó transzferálás UJB újrahasznosítás útibeszámoló ünnep valentin nap ványolt gyapjú városi élet varrás varrás technika vásár vásárfia vegyszermentesen vetemény vidéki életem video virágkonyha waldorf webdesign weblapkészítés woodloom szövőráma workshop zerowaste zöldturmix