Keresés

2019. december 7., szombat

Sheahab készítése lépésről-lépésre

Ebben a bejegyzésben a saját sheahab recpetemet osztom meg veletek.
A sheahab természetesen sheavajból készül, amit még kiegészítünk egyéb növényi olajjal, vajjal.

sheavaj egy közepesen kemény, sárgásfehér színű növényi zsiradék, amely egy Közép-Afrikában élő fa terméséből készül. A karité fa (Vitellaria paradoxa) 20 éves korában hozza első, nagy, szilvára emlékeztető, csonthéjas terméseit és akár 200 éven keresztül is terem.A növény gyümölcse a sheadió, akár 60-70%-os zsírtartalommal rendelkezik. Az érett gyümölcsök belsejét összetörik, vagy apróra darálják és vízzel keverve tűz felett óvatosan melegítik. A dió-őrleményből kiolvadó zsiradék a víz felszínén összegyűlik. Az eredmény egy közepes keménységű, törtfehér színű, édeskés, kissé füstös illatú növényi zsiradék, a sheavaj. E tradícionális elkészítés rendkívüli előnye, hogy a sheavaj igen magas A, E és F vitamin tartalmát képes megőrizni, továbbá nem tartalmazza a kémiai kivonáshoz alkalmazott vegyszerek maradékait. Az elkészült sheavaj színe, illata és pontos összetétele attól is függ, hogy a sheadiót melyik évszakban és tájon szüretelték.

A sheavaj könnyen felszívódik a bőrbe, hosszantartó hidratáló hatást fejt ki, serkenti a bőr öngyógyító képességét. A sheavaj "titka", hogy összetétele nagyon hasonlít az emberi bőrt védő természetes emulzió összetételéhez, vitamintartalma pedig szinte tökéletes bőrápolóvá teszi.


Receptem: 
2 ek sheavaj
1 ek kókuszvaj
1 ek kakaóvaj
2 ek jojobaolaj
2 ek sárgabarackmagolaj

Fázisok:

1 üvegedénybe kimérjük az összetevőket. (nekem porszerű kakaóvajam van.)



2.  vízgőz fölött megolvasztjuk:



 3. majd mélyhűtőben kihűtjük. - ez az egyetlen pont, ami egy kicsit kényes, mert azt az állapotot kell elkapni, amikor már meg van dermedve a teteje, de beszakad, mert az alja még lágy.


4.  Kis habverővel elkezdjük habosítani. Pillanatok alatt elkezd fehéredni, és a térfogata is megnő. Én erre a célra egy kis "baba" habverőt használok, talán még egy ősrégi Ikeás gyerekjáték. 


5. Miután készen van az alapkrém, üvegtégelyekbe töltöm. és csak ekkor csöppentem bele az illóolajat, így többfélét is tudok készíteni, majd egy fa saslikpálcával elkeverem az illóolajat a krémben. (Ha Te is szeretnéd különböző illóolajokkal növelni a krémed hatásfokát, akkor ajánlom, hogy ne műanyag tégelybe rakd a krémet, mert az olaj kikezdi a műanyagot.

A fenti receptből 120 ml krém készült. (2 x 30ml, és 1 x 60ml)
Ezt az adagot én háromféle módon illatosítottam. A 30 ml-s kiszerelésbe 3 csepp, a 60 ml-s kiszerelésbe pedig 5 csepp olajat tettem.)

1 levendulás: A levendula az olajok királynője, és nevéhez híven csodát tesz a bőrrel. Bármely bőrtípus ideális szépítőszere, a problémás bőrűeknek pedig kifejezetten ajánlott, akár pelenkakiütésre hisz használhatod a kisbabádnál, vagy napégésre, illetve bármilyen égésre. Amellett, hogy a levendula illóolaj csodákat tesz a bőrrel, még az idegeket is segít kisimítani.

2. grapefruitos: A száraz, problémás bőrűeknek kifejezetten ajánlott ez az illóolaj. A citrusfélék fényérzékenységet okozhatnak, úgyhogy napozás előtt semmi esetre se használj citrusos krémet, bármennyire is jó a celulitisz  ellen, de most téli időszak van, és én csak 1 cseppet tettem a levendula mellé, mert úgy éreztem, hogy kívánkozik bele. 

3. cédrusfa: fás, férfiasabb illatú illóolaj, ami szintén nagyon jó a problémás, illetve az igénybevett bőrre. 

Amennyiben Te is szeretnéd a krémeidet illóolajokkal feltúrbózni, legyél körültekintő, és csak terápiás minőségű olajat használj, mert a bőrön, illetve a szaglásodon keresztül védőgát nélkül jut a testedbe, és egy szintetikus olaj bajokat tud okozni. Sajnos az, hogy azt írják rá 100%-os természetes, semmit nem jelent, mert nálunk nincsen erre szabályozás, kozmetikai termékként vannak forgalomban az illóolajok.
Amiről tutira gyanús egy olaj, ha egységáron adják. Míg a levendulánál 100 kg virágból 1,5 óra lepárlás alatt lesz 1 kg illóolaj, addig pl. a rózsából 2500 kg! szirom 2,5 órás lepárlásából lesz 1 kg olaj, vagy pl. ott van a mirha, aminek 120 óra lepárlási ideje, tehát nagyon nem lehet őket egy áron adni. 
Órákat tudnék még beszélni arról, hogy mi a különbség a terápiás hatású illóolajak és az illataromák között, de ha egy illattól émelyegsz, megfájdul a fejed, akkor az bizony laboratóriumban készült és nem az anyatermészetben. 

Ha esetleg érdekelnek a terápiás olajak, vagy a krémmel kapcsolatban van kérdésed, nyugodtan keress meg itt, vagy a katboreka@gmail.com email címen, de a facebook Katbo Réka oldalán keresztül is felveheted velem a kapcsolatot. 











Fessünk Festőnövényekkel!

 
KatBo.Réka - Fessünk Festőnövényekkel!
Facebook-csoport · 355 tag
Csatlakozás a csoporthoz
Sok szeretettel várok, hívok minden olyan vállalkozó kedvű társamat, akik belevágtak a növényi festés izgalmas világába. Osszuk meg egymással a már me...
 

Fessünk festőnövénekkel: lépésről-lépésre

Archívum

KatBo-KLUB

 
„KatBo-KLUB” csoport
Facebook-csoport · 62 tag
Csatlakozás a csoporthoz
Ahogyan azt a facebook is mondja, azért hoztam létre ezt a csoportot, hogy "egyszerűen oszthassak meg tartalamat ismerősökkel, családtagokkal, és munk...
 

Őszi ötletek

Készüljünk együtt a karácsonyra

Készüljünk együtt a karácsonyra
Karácsonyi ötletek

Vegyszer és Hulladékmentes élet

 
KatBo.Réka - vegyszer és hulladékmentes élet
Facebook-csoport · 72 tag
Csatlakozás a csoporthoz
Üdvözöllek a csoportban! Több éve elsődleges szempont az életemben a vegyszer és hulladékmentesség. Kis lépésekben, de folyamatosan haladok ezen az út...
 

Címkék

30napos access consciousness adomány advent adventikoszorú agyagozás ajándék ajánló akác álomfogó angyalhívó apróságok aranytej ásvány aszalás átépítés babaház babák bach virágterápia bálint nap batik befőzés bejgli bodza bodzabogyó bulletjournal búza c9 cica cikk címkefonal cukorvirág csak úgy csakúgy család cser kiadó cseresznyeékszer Csillaghegyi gyapjúnap csipkebogyó csíráztatás csuhé decoupage dekoráció díj DIY doTERRA dugványozás ecet édes egyéb ehetővirág ékszer élő ételek érmelegítő évértékelő évkör évtervezés ezüstnő feketetóivásár fermentálás fessünk festőnövényekkel festés festőnövény fittrecept fókuszmandala foltvarrás fonal fonal festés fonalékszer fonás fotók freeform frisstészta futás fürdőszoba gasztronómia gézkendő gomba gondolatok görögdinnyehéj gyapjú gyapjú fonal gyékény gyerek gyerek - munka gyerekek gyerekjáték gyerekruha gyógynövény gyöngy gyöngykötés gyöngyszövés gyurma gyümölcsecet hagyomány hálószoba házi patika háziállatok háziecet henna herbatea hímzés hírlevél holdállás homoktövis horgolás horgolótű horgolt kosár hulladékmentesen hummusz húsvét illóolaj inspiráció interjú játék kalap kamilla karácsony karácsonyfadísz Karácsonyi ötletek karantén karikaötletek karmantyúfa Kati süt kelttészta kendőfestés kenyér kerámiák kert kertimunka Kézművelők Egyesülete kézművesség komposztálás konyha kozmetikumok könyvajánló könyvkötés környezettudat kötés krumpli lakás lakásátalakítás lakásvásár Lakbear lakberendezés levendula logótervezés luffa macerátum macik macikaLand magamemelem magtej maradjotthon maszk masszázs média meggymag-párna méhviasz menta merjőszülni MESKA mézeskalács minimalizmus muskátli műhely Nagykörű Nagykörű 2.0 napló nappali natúrkozmetikumok nemezékszer nemezelés népélet népi játszóház néprajz neszesszer növekedés növényitejes szappan nyaralás nyitott műhely nyomtatható kép ÖkosNő öltözködés önismeret ősz őszi dekor őszi ötletek őszi ünnepkör őszvagyok patchwork páva pávafüli pávakollekció pénztárca Piel & Pelle polimer PRivátPRovence-NK2.0 programok programozott ásványok projekt2018 redwork régiből új rendezvény rongybaba Rongyszőnyeg rózsa ruha ruhavarrás sajt sál Sarkad Udvar sashiko shiatsu skanzen smink smoothie sós stílus sütés sütiszappan szabadföldi szalaghímzés szappandesszert szappanok szappantan Székely SAL személyre szabottan szép szépségápolás szezámmag szilveszter színek szójaszappan szokások szövés szövőráma szövőszék tartósítás táska táskafül-karika tavaszi ünnepkör téli ünnepkör tészta textilfestés textilmunka Tilda tisztítókúra tisztítószer tolltartó transzferálás UJB újrahasznosítás útibeszámoló ünnep vadvirág valentin nap ványolt gyapjú városi élet varrás varrás technika vásár vásárfia vegeta vegyszermentesen vetemény vidéki életem video virágkonyha waldorf webdesign weblapkészítés woodloom szövőráma workshop zabkorpa zerowaste zöldturmix