Napokban találtam egy videót, amiben hatágú fonott kalácsot csinált a hölgy. A hagyományos hatos fonást ismerem, de ez nem az. El is vesztettem a fonalat a felénél, így jött létre ez a furcsa küllemű, de annál finomabb kalács.
Én eddig mindig kihagytam a süteményekből a citrom illetve narancshéjat, mert egyszerűen nem bízok a kezeletlen citromokban sem. Én már csak ilyen óvatos / félős / aggódós vagyok, ezért aztán ez a plussz ízvilág eddig hiányzott a konyhánkból.
DE mióta "olajozottan" éljük az életünket, van mihez nyúlni. Jelen esetben a citrom illóolajhoz.
2 csepp illóolajtól mennyeien finom lett a kalácsunk. Lentebb közreadom a receptet.
Nagyon fontos, hogy csak terápiás minőségű, 100%-os tisztaságú esszenciális olajokat használjunk!!!
recept:
(Borbás Marcsitól)
2 marék cukor
20 dkg vaj
5-6 dl tej
5 dkg élesztő
1 kk só
1 vanília rúd
2 citrom reszelt héja
2 tojássárgája
1/2 dl olaj
Én csak fél adagból készítettem, ehhez adtam a két csepp olajat.
A hatos fonás menetéről nem csináltam képeket, mert totál belegabalyodtam a műveletbe. :)
Ilyen lett: Nem a legszexibb, de finomnak finom! :)
A lisztet egy tálba szitáljuk, majd a közepébe kis mélyedést készítünk. Ebbe öntünk 1 dl langyos tejet, belemorzsoljuk az élesztőt, és pici cukrot szórunk rá. Pár perc alatt az élesztő felfut. Ezután tesszük bele a tojások sárgáját, a cukrot, a sót, a vaníliarúd kikapart belsejét, a két citrom reszelt héját. Végül belemorzsoljuk a vajat, és dagasztás közben annyi tejet öntünk hozzá, amennyit a tészta felvesz. Addig dagasztjuk, míg elkezd elválni az edény falától. Ekkor teszünk bele 1/2 dl olajat és készre dagasztjuk. A tésztát ezután liszttel meghintjük, majd letakarva langyos helyen duplájára kelesztjük. Ehhez kb. 30-60 perc szükséges.
A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk, átgyúrjuk, és három egyforma cipót formázunk belőle. Mindhárom cipóból egyforma hosszúságú hengereket sodrunk, melyeket a fonás előtt a gyúródeszkára szórt kristálycukorban egyenként megforgatunk. Összefonjuk őket, majd kivajazott tepsibe tesszük és hagyjuk kelni még fél órát. Végül 180 fokos sütőben aranybarnára sütjük.
A hatos fonás menetéről nem csináltam képeket, mert totál belegabalyodtam a műveletbe. :)
Ilyen lett: Nem a legszexibb, de finomnak finom! :)