Csodálatosra teremtett világban élünk, amibe mi emberek kicsit (nagyon) belenyúlkálunk, aminek következtében sajnos legtöbbször a végeredmény az egészségünkre nézve káros végkimenetelű lesz.
Sok témát érintettem már ezügyben, pl a kozmetikumokat, és az egyéb vegyi anyagokat, illetve az élelmiszerekről is többször esett már szó.
Nem olyan rég újabb ismerettel bővült a tudástáram, miszerint az összes zöldség-gyümölcs tartalmazza a saját emésztéséhez szükséges enzimeket, amiket mi sajnos a hőkezelés hatására kiölünk belőle, így a saját enzimkészletünkkel kell megoldanunk az emésztésünket, ami viszont véges számú. Egy fix mennyiségű test-enzimkészlettel születünk, amit be kell osztanunk életünk végégig. Az enzimek az emésztésen kívül fontos szerepet játszanak az anyagcsere folyamatban, a sejtek megújításában, a betegségek leküzdésében.
Ha az emésztésre "elpazaroljuk" a drága jó enzimkészletünket, akkor azokra a feladatokra már nem jut, amiket viszont nem tudunk másként megoldani, vagy csak nagyon nehézkesen.
Az emésztés szempontjából a lényeg, hogy 43 fok fölé ne hevítsük azokat az ételeket, amiket nyersen is el lehet fogyasztani.
Én ezt az irányelvet most nagy mértékben be szeretném vezetni a konyhánkba.
Nem tervezem drasztikusan a nyers étkezésre való átállást, de sokkal jobban oda fogok figyelni arra, hogy amit csak lehet, azt ne hőkezeljem.
Nálam ez most hogyan néz ki?
Amit csak tudok, azt fermentálok (zöldséget és gyümölcsöt egyaránt). Hála az égnek mindenki IMÁDJA! SŐT határozottan érzik a gyomrukban a jótékony hatását.
Amit csak tudok azt igyekszem alacsony hőfokon aszalni. A füge pont nem túl jó példa, mert azt végül 65 fokon fejeztem be, mert nagyon nehezen száradt, de az almaszirmot 40 fokon 2-3 óra alatt gyönyörűre ki lehet aszalni.