Az ízén egyértelműen az alma savanykás íze, a banán édessége, és a zeller erőteljes zöld íze uralkodik. Én nagyon szeretem a zellert, nyersen is szívesen eszem a zellergumót is, a szálzellert is.
És az élettani hatásuk?
Banán: A banán káliumban és magnéziumban gazdag, ami jótékony hatással van a vérnyomásunkra és a szívünkre, a káliumtartalma a csontjainkat is védi.
Alma: "Napi egy alma, az orvost távol tartja." Gyümölcssav, almasav tartalma a belek és a máj működésére fejt ki jótékony hatást. Az alma a szervezet egészére méregtelenítő, tisztító hatású, így például tehermentesíti a vesét.
Spenót: Különösen nagy béta-karotin-, B2-vitamin-, vas-, magnézium- és kalciumtartalma, de viszonylag sok fehérje, PP-vitamin, C-vitamin és foszfor is található benne.
Fodros kel: (egy igazi csoda) A fodros kel remek forrása az olyan fontos tápanyagoknak, mint az A-, C-, E-, K- és B6-vitamin, növényi fehérjék és az élelmi rostok. Olyan ásványi anyagokkal lát el minket, mint a mangán, a vas, kalcium, réz és kálium.
Paradicsom: Magas a C vitamin tartalma. A paradicsomban található likopén nevű, antioxidáns hatásáról ismert karotinoidnak a rákmegelőzésben van szerepe.
Zeller: A szárzeller C-vitamin tartalma magas, 100 grammjában akár 30-50 mg C-vitamin is található. Alacsony kalóriatartalmú 100gramm/10kcal. A zeller nagy értéke a sok szerves nátrium, de megtalálható benne a kalcium, a foszfor, a vas, a magnézium, a kálium, szilícium és néhány nyomelem is. A levele illóolajakat tartalmaz (limonént, szelinént, alkil-ftalidokat), furokumarinokat és flavonoidokat.
Minden növényről még sokkal több mindent tudnék írni, olvassatok utána, de legfőképpen Ti is igyátok, egyétek ezeket, ha lehet nyersen.
Banán: A banán káliumban és magnéziumban gazdag, ami jótékony hatással van a vérnyomásunkra és a szívünkre, a káliumtartalma a csontjainkat is védi.
Alma: "Napi egy alma, az orvost távol tartja." Gyümölcssav, almasav tartalma a belek és a máj működésére fejt ki jótékony hatást. Az alma a szervezet egészére méregtelenítő, tisztító hatású, így például tehermentesíti a vesét.
Spenót: Különösen nagy béta-karotin-, B2-vitamin-, vas-, magnézium- és kalciumtartalma, de viszonylag sok fehérje, PP-vitamin, C-vitamin és foszfor is található benne.
Fodros kel: (egy igazi csoda) A fodros kel remek forrása az olyan fontos tápanyagoknak, mint az A-, C-, E-, K- és B6-vitamin, növényi fehérjék és az élelmi rostok. Olyan ásványi anyagokkal lát el minket, mint a mangán, a vas, kalcium, réz és kálium.
Paradicsom: Magas a C vitamin tartalma. A paradicsomban található likopén nevű, antioxidáns hatásáról ismert karotinoidnak a rákmegelőzésben van szerepe.
Zeller: A szárzeller C-vitamin tartalma magas, 100 grammjában akár 30-50 mg C-vitamin is található. Alacsony kalóriatartalmú 100gramm/10kcal. A zeller nagy értéke a sok szerves nátrium, de megtalálható benne a kalcium, a foszfor, a vas, a magnézium, a kálium, szilícium és néhány nyomelem is. A levele illóolajakat tartalmaz (limonént, szelinént, alkil-ftalidokat), furokumarinokat és flavonoidokat.
Minden növényről még sokkal több mindent tudnék írni, olvassatok utána, de legfőképpen Ti is igyátok, egyétek ezeket, ha lehet nyersen.
forrás:
banán: https://www.hazipatika.com/taplalkozas/zoldseg_gyumolcs/cikkek/a_banan_15_jotekony_hatasa/20110106000202
alma: https://www.hazipatika.com/taplalkozas/zoldseg_gyumolcs/cikkek/az_alma_jotekony_hatasai/20070110111458
új-zélandi spenót: https://balintgazda.hu/tanacsok-videon/uj-zelandi-spenot.html
fodros kel: https://tudatosvasarlo.hu/mi-fan-terem-fodros-kel/
paradicsom: https://www.hazipatika.com/taplalkozas/zoldseg_gyumolcs/cikkek/paradicsom_zoldseg_vagy_gyumolcs/20070723114947
zeller: https://testszerviz.hu/blog/zeller-jotekony-hatasai/