Egy somogy megyei füvesasszonytól hallottam (tanultam) a mézben való macerálásról. A hatóanyagok napon való hosszúideig tartó ilyen módon való kivonásáról már írtam, csak abban az esetben olajba tesszük a növényeket, jelen esetben pedig akácmézbe.
Én három kis üveggel kezdtem a sort.
Kakukkfű - köhögésre
Rozmaring - ideg és gyomorerősítő
Rózsa - elsősorban nagyon-nagyon finom, jó hatással van az idegrendszerre.
Hamarosan üvegbe kerül a levendula is, ami idegnyugtató hatású. A kertünkben nő angol (vagy hibrid) és francia levendula is. Az előbbi magasabb, 40-50 centiméteres szárú - esős időjárást követően akár 80 centisre is megnőhet -, míg a francia levendula 30 centiméter magasra nő. A két fajta illatában is különbözik: az angol levendula illata klasszikus, erősebb, a francia parfümösebb, "nőiesebb" illatot áraszt.
Olvastam már annyi mindent, van ahol azt írják, hogy a francia alkalmasabb étekzési célra, a hibridnek kevesebb a hatóanyaga...
Az biztos, hogy a karakteres íze miatt nem fogok túl sokat beletenni. :)
A három méz mellett érlelődik még az ablakban egy kis üveg rózsaszirom (olajos) macerátum, amiből krém készül majd, és egy üveg rozmaring bor is. Erről majd még írok bővebben egy következő bejegyzésben.