Tejmatek.
4 liter tejből gazdálkodtam.
Lett belőle:
200 g sajt
100 g orda ( ricotta,)
170 g túró
Kb 3 liter savó
4 liter tej ára nálunk 1000 ft.
Ezek valóban azok a tejtermékek, amit a nevük takart még 80 éve.
(és árban is sokkal jobban jövünk ki).
𝑻𝒆𝒋𝒎𝒂𝒕𝒆𝒌 𝟐.𝟎
4 liter a kiindulási alap.
Ezt a mennyiséget beleöntöm egy műanyag átlátszó vödörbe és hagyom kb 10-12 órát állni. Ennyi idő alatt még nem savanyodik meg a tej, de szépen feljön a tetejére a 𝐭𝐞𝐣𝐬𝐳í𝐧, amit lekanalazok róla.
(Azért jó a műanyag vödör, mert így könnyen látszik, hogy mennyit is kell leszedni.)
Ebből a tejszínből habverővel akár 𝐯𝐚𝐣𝐚𝐭 is lehet "köpülni". Ez annyit jelent, hogy sokáig verjük a tejszínt, míg ki nem csapódik a tejzsír.
(Az ebből visszamaradt zöldes lé, az í𝐫ó.)
Én ezt most kihagytam, a tejszínt hagytam megsavanyodni, ebből lett a 𝐭𝐞𝐣𝐟ö𝐥.
Ezután 2 liter tejet kimértem egy fém lábosba, és elkészítettem a 𝐠𝐨𝐦𝐨𝐥𝐲𝐚𝐬𝐚𝐣𝐭𝐨𝐭. Ehhez majd hozzászólásba be fogok rakni egy nagyon hasznos videót.
A másik közel 2 liter tejet hagytam a vödörben megaludni. Ekkor még keletkezik tejföl a tetején, amit hozzámertem a már korábban leszedett és megsavanyodott tejszínhez.
Az 𝐚𝐥𝐮𝐝𝐭𝐭𝐞𝐣 önmagában is nagyon finom, ettem is belőle, a többiből készült a 𝐭ú𝐫ó.
Az alvadékot a vödörben egy késsel felvágtam kis kockákra, majd átöntöttem egy lábosba és lassan 40 fokra melegítettem folyamatos kevergetés közben.
Hamar ketté válik a 𝐭ú𝐫ó a savótól.
Ezt egy tiszta, illatmentes konyharuhán keresztül leszűrtem, és hagytam kicsöpögni, akár fel is lógathatjuk.
És ezek után összeöntöm a sajt, és a túró savóját és ebből készül az .𝐨𝐫𝐝𝐚.
95 fokra felmelegített savóba egy kicsi citromsavat raktam.
Az arány: 10 liter tejhez kell 1 csapott evőkanál citromsav. Ehhez igazodva kell kiszámolni a citromsav mennyiségét az adott savóhoz. Inkább kevesebb legyen, mint több, mert a sok citromsav miatt szétmállik a savófehérje, és nem lehet szépen leszűrni.
Egyszer megkeverjük, majd 10-15 percre békén hagyjuk.
A savó tetején szépen össze fog állni a savófehérje, amit óvatosan egy szűrővel lekanalazunk.
A visszamaradt zöld savót kenyérsütéshez, bármilyen kelttésztához, vagy önmagában italként, esetleg savanykás gyümölcs (pl: piros bogyós gyümölcs) turmixhoz is felhasználhatjuk.
A paradicsomtövek is nagyon szeretik, akár nekik is adhatjuk.
Szerintem nagyon egyszerű, de nagyon szívesen segítek, ha elakadtok, esetleg csinálhatjuk együtt is.
(A képen látható sajtot különböző gyógynövényekkel készítettem 2010-ben. Zsenge csalán, útifű, pitypanglevél és tyúkhúr került bele. - ha felfedezel a képen egy Sz.Réka vízjelet, az én voltam még akkor. )