"Magtej" készítése.
Jelen esetben diótejet készítettem.
A magokat felhasználás előtt legalább 12 órára be kell áztatni, a vizet időközönként cserélni rajta.
Az utolsó áztatóvizet már nem szűrjük le, ezzel lesz összeturmixolva a mag.
(a beáztatott magok turmixolásához teljesen megfelel egy hétköznapi háztartási turmixgép, nincs szükség extra erős gépre)
Majd felöntöm kb 1 liter vízzel, teszek bele egy csipetnyi sót, és egy egészen pici édesítőt, lehet ez méz, barnacukor, vagy bármilyen édesítő.
( a tej készítésének az aránya 1:8 = vagyis 10 dkg dióhoz 8 dl vízzel számoljunk).
Miután leturmixoltuk, egy tejszűrő zsákon (én egy tiszta nylon térdzoknit használok erre a célra ) átszűrjük.
A jól kinyomkodott szárazanyagot müzlibe, sütibe, bármibe felhasználhatjuk.