Keresés

2010. november 22., hétfő

A fonóban

Mennyit olvastam sóvárogva a néprajzi gyűjtéseket a fonókról! (2008-ban még bejegyzést is írtam róla)
Nem hittem volna még 1 hónapja sem, hogy én is eljuthatok egy asszonyfonóba.
(két kicsi lelkes lányka (és egy ici-pici fiúcska) jóvoltából inkább nevezhetjük ezt a múlt szombati összejövetelünket asszony- és leányfonónak.

Az egész egy megkereséssel kezdődőtt. Füzes Zsuzsa (Harmatcseppek) kézimunka és blogger társam írt nekem, hogy az egyik képemen szereplő rokka működik-e, tudom-e használni. A válaszom erre az volt, hogy sajnos nem, csak dekorációs céllal van a lakásunkban.
Ez a beszélgetés itt abba is maradt. De a vezérhangyát beindította nálam, és elkeztem nézni a fonós videókat a youtubon, valamit Szerafin Timi (Zelnice) kézműves bloggertársam oldalán megláttam, hogy szert tett egy rokkára, és fon vele. Én is próbálkoztam a különböző videókról, de nagyon hiányzott egy kéz, aki szakavatottan vezeti a kezemet.
Pár nappal később szólt Nekem Timi, hogy lesz Pilisszentlászlón egy asszonyfnó, egy németországban élő magyar hölgy lesz a segítségünkre, aki a kártolást, a fonást, sőt még a gyapjúfestést is megmutatja majd nekünk.

Nagy izgalommal készültem erre a délelőttre. Timivel együtt érkeztünk, Őt a Teve utcánál vettem fel a rokkájával együtt. Különös képet mutatott a mai Magyarországon a buszmegállóban egy rokkával.
A két fonni nem tudó asszony, valamint a fonást már jól ismerő két antik rokka izgatottan robogott Pilisszentlászló felé.
Egy közösségi házban gyűltünk össze, a házat M.Horváth Adrienn (Ariadné műhely) biztosította, Ő hívta meg Németországból Ritát is hozzánk oktatónak.

Minden asszony hozta a saját rokkáját. Volt közötte álló, fekvő és ferde rokka is. Én szinte teljesen kezdőként ültem az enyém elé, de volt közöttünk olyan, aki a saját angóranyúl tenyészetéből származó szőrt már korábban is megfonta.

Varázslatos élmény volt, hogy a régi rokkám, amit egy használtcikkes piacon szinte úgy dobtak utánam, egészen pici javítás után, némi segítséggel de hosszú csipkerózsika álmából életre kelt.


Fotó: Harmatcsepp
A kerék forgott, a szál sodródott, a fonal csévélődött az orsóra. A sok rokka különböző surrogása egyfajta zeneművé állt össze.

Rita "fogta" a kezünket, mutatta a trükköket, (és jól tűrte az én erőszakoskodásomat. "mikor festünk?")
/hálásan köszönöm Neked/

merthogy festettünk is:


Fotó: Harmatcsepp


sőt gyapjút is kártoltunk:


 Fotó: Harmatcsepp


Mostmár azt is tudom, hogy mi a cérnázás:


 

Rita ötlete nyomán Fimo gyurmából és egy evőpálcából készítettem egy kézi orsót.


Olyanok voltunk, mint a kisgyerekek. Egy korábban teljesen hétköznapi tevékenység olyan nagy örömöt okozott számunkra, ami pénzen megvásárolhatatlan. Ez az alkotás nyújtotta elégedett boldogság. Olyan tervékenységet végzünk, ami bennünk van ősidők óta, és egy kis segítséggel a felszínre robbant. Ott van a kezünkben a mozdulat, az a mozdulat, amit nagyanyáinktól örököltünk. Hiába a technikai vívmányok sokasága, ez az ősi tevékenység teljesen rabulejti az embert.


További képeket a fonóról ITT láthattok, és ITT.Köszönet Harmatcseppnek  és Anettnek.


Fessünk Festőnövényekkel!

 
KatBo.Réka - Fessünk Festőnövényekkel!
Facebook-csoport · 355 tag
Csatlakozás a csoporthoz
Sok szeretettel várok, hívok minden olyan vállalkozó kedvű társamat, akik belevágtak a növényi festés izgalmas világába. Osszuk meg egymással a már me...
 

Fessünk festőnövénekkel: lépésről-lépésre

Archívum

KatBo-KLUB

 
„KatBo-KLUB” csoport
Facebook-csoport · 62 tag
Csatlakozás a csoporthoz
Ahogyan azt a facebook is mondja, azért hoztam létre ezt a csoportot, hogy "egyszerűen oszthassak meg tartalamat ismerősökkel, családtagokkal, és munk...
 

Őszi ötletek

Készüljünk együtt a karácsonyra

Készüljünk együtt a karácsonyra
Karácsonyi ötletek

Vegyszer és Hulladékmentes élet

 
KatBo.Réka - vegyszer és hulladékmentes élet
Facebook-csoport · 72 tag
Csatlakozás a csoporthoz
Üdvözöllek a csoportban! Több éve elsődleges szempont az életemben a vegyszer és hulladékmentesség. Kis lépésekben, de folyamatosan haladok ezen az út...
 

Címkék

access consciousness agyagozás ajándék ajánló álomfogó angyalhívó apróságok ásvány aszalás átépítés babaház babák bach virágterápia bálint nap batik befőzés bulletjournal búza cica cikk cukorvirág csak úgy család cser kiadó Csillaghegyi gyapjúnap csíráztatás csuhé decoupage dekoráció díj DIY doTERRA dugványozás édes egyéb ehetővirág ékszer élő ételek évértékelő évkör ezüstnő fermentálás fessünk festőnövényekkel festőnövény fókuszmandala foltvarrás fonal fonal festés fonalékszer fonás fotók frisstészta fürdőszoba gasztronómia gézkendő gyapjú gyapjú fonal gyékény gyerek gyerek - munka gyerekek gyerekjáték gyerekruha gyógynövény gyöngy gyöngyszövés gyurma hagyomány hálószoba házi patika háziállatok henna hímzés hírlevél homoktövis horgolás horgolótű horgolt kosár hulladékmentesen húsvét illóolaj inspiráció interjú játék kalap karácsony karácsonyfadísz Karácsonyi ötletek karantén karmantyúfa Kati süt kendőfestés kenyér kerámiák kert kertimunka Kézművelők Egyesülete kézművesség konyha kozmetikumok könyvajánló könyvkötés környezettudat kötés krumpli lakás lakásátalakítás lakásvásár Lakbear lakberendezés levendula logótervezés luffa macerátum macik macikaLand maradjotthon maszk masszázs média meggymag-párna méhviasz merjőszülni MESKA minimalizmus műhely Nagykörű Nagykörű 2.0 nappali nemezékszer nemezelés népélet népi játszóház néprajz neszesszer növekedés nyaralás nyitott műhely nyomtatható kép ősz őszi dekor őszi ötletek őszi ünnepkör őszvagyok patchwork pénztárca Piel & Pelle PRivátPRovence-NK2.0 programok projekt2018 redwork régiből új rendezvény rongybaba Rongyszőnyeg rózsa ruha ruhavarrás sajt sál Sarkad Udvar sashiko shiatsu smink smoothie sós stílus sütés sütiszappan szabadföldi szalaghímzés szappandesszert szappanok szappantan Székely SAL személyre szabottan szép szezámmag színek szövés szövőráma szövőszék tartósítás táska táskafül-karika tavaszi ünnepkör téli ünnepkör tészta textilfestés textilmunka Tilda tisztítószer tolltartó transzferálás UJB újrahasznosítás útibeszámoló ünnep valentin nap ványolt gyapjú városi élet varrás varrás technika vásár vásárfia vegyszermentesen vetemény vidéki életem video virágkonyha waldorf webdesign weblapkészítés woodloom szövőráma workshop zerowaste zöldturmix