Keresés

2017. április 23., vasárnap

Fehérvasárnap


Fehérvasárnap vagy mátkáló vasárnap a katolikus egyházban a húsvéti ünnepkör zárónapja!
(Húsvét vasárnapot követő vasárnap)

Ez a nap a húsvét nyolcadát záró vasárnap (tehát a szent szombatot követő nyolcadik nap), amelyet a II. Vatikáni Zsinat óta húsvét második vasárnapjaként ismer a katolikus naptár.

A nevét onnan kapta, hogy a nagyszombaton keresztelt katekumenek ( katechumen (gör. 'hitújonc'): a , ill. a keresztény beavatás szentségeire készülő felnőtt.)ezen a napon vehették le a fehér ruhát, amelyet egy héten át viseltek.

A fehérvasárnaphoz kötődő ajándékozó népszokás, a mátkálás, vagy komatál küldés (szertartásos barátságkötés) feltehetően ókeresztény gyökerű. A fehérvasárnap népies neve a szokás miatt mátkálóvasárnap, vagy komálóvasárnap. A fiatalok szertartásos barátságkötése, amit tojás- vagy komatálcserével pecsételtek meg. A komatálon rendszerint tojás, sütemény, bor volt, amelyet a nagyobb lányok a kisebbekkel küldtek a választott barátnőjükhöz. Ha a kapott ajándékot elfogadták, akkor kicserélték, a bort a sajátjukkal töltötték fel.


Moldvai falvakban tojáscseréléssel kötöttek örök barátságot.

Némely vidéken szokás volt, hogy a farsang óta férjhez ment lányok fehérvasárnapon menyasszonyi ruhájukban mentek a szentmisére, de koszorú és fátyol nélkül.


A fehérvasárnap szakrális tartalma a katolikus egyházban a halottakról való megemlékezés, a "halottak húsvétja".

Ha tetszett a bejegyzésem, és hasznosnak találtad, kérlek oszd meg az ismerőseid között, hagy jusson el minél több emberhez. :)

Instagram

Háziszappan rózsákkal #katbo #katboreka #háziszappan #handmade #handmadesoap #homemade

Szentimrey Valentovics Réka (@katboreka) által közzétett fénykép,

Őszi ötletek

Készüljünk együtt a karácsonyra

Készüljünk együtt a karácsonyra
Karácsonyi ötletek

Városi dzsungel