Keresés

2017. szeptember 5., kedd

A sminkelés pszichológiája

A napokban olvastam egy tavalyi magazinban megjelent érdekes cikket a sminkelésről.
Sosem gondoltam, hogy a külső megjelenésen kívül a tudatalattira is komolyan hat az arc kifestése.


Egy barátnőm évekkel ezelőtt egyszer azt mondta, hogy Ő meztelennek érzi magát, ha smink nélkül megy az utcára. Nagyon ápolt, szolid sminket visel ez a barátnőm, férfi ember meg nem mondja, hogy van az arcán festék, csak annyit érez, hogy jó ránézni, olyan ápolt és üde.
A tengerentúli, friss felmérés szerint a megkérdezett nők 44 % rosszul érzi magát smink nélkül, 16% csúnyának, 14% bizonytalannak és 14% pedig "meztelennek".

Vannak olyan nők, akik sosem sminkelik magukat, és vannak olyanok is, akik még az otthoni létüket sem tudják elképzelni smink nélkül.

A cikk emellett és legfőképpen arról szól, hogy a sminkkel tulajdonképpen egy érzést keltünk a körülöttünk lévőkben.
A tiszta, makulátlan, egyenletes arc a fiatalságot, ezáltal a termékenységet közvetíti, tehát a férfi tudatalattijára pozitívan hat. A szexuális izgalomra utaló jelek, mint a telt ajkak, a kipirosodott orca, szintén reprodukciós okokból minősülnek szépnek.A férfiak és a nők arca pubertás korig szinte egyforma jegyekkel bír, majd a tesztoszteron hatására a férfiak arca szögletes lesz, a szemöldök, áll, orr erőteljessé válik.
Ezzel szemben a női arcot általában a kisebb orr, vastagabb száj, magasabb arccsont (járomcsont) jellemzi. A szemek is nagyobbnak tűnnek a kevésbé domináns szemöldökcsontnak köszönhetően.
A smink ezeket a nőies jegyeket hangsúlyozza, ezzel hívja fel a figyelmet az alacsony tesztoszteron szintre.

A szemhélyfesték, a szemceruza, és a szempillaspirál nagyítja a szemet,az alapozó és a korrektor a fiatal bőr hatását kelti, a pirosító kiemeli a járomcsontot, emellett a termékeny napok élénkebb vérkeringésével járó kipirosodást, illetve a szexuális izgalommal járó kipirulást mímeli.A vörös rúzs is szintén ezt mutatja.Egy nagyon érdekes kísérletről is beszámol a cikk, miszerint a sminkben lefotózott nőket egészségesebbnek, magabiztosabbnak, sőt magasabb jövedelemmel rendelkezőnek ítélték a megkérdezettek, mint ugyanazokat a nőket smink nélkül. Ez azt jelenti, hogy a sminknek nagy szerepe van saját magunk pozicionálásában is.Én úgy nőttem fel, hogy az anyukámat csak akkor láttam smink nélkül, amikor a rendszeres migrénje kínozta. Hogy emiatt fonódott-e össze a betegség a smink nélküli állapottal, vagy valójában jóval betegesebbnek néz ki, amikor a világos, alig szempillás szemeit nem húzza ki a szemceruzájával, azt szerintem már csak egy kívülálló tudná megmondani.

Anyu a 70. szülinapján


Én magam, míg szőke voltam, a szememet mindig kihúztam szemceruzával, mert én is úgy ítéltem meg, hogy anélkül beteges a külsőm, sőt kívülről is ezt a visszajelzést kaptam.

Mióta sötétebb színű a hajam, érdekes módon nem igénylem annyira a szemem kifestését, nem esek kétségbe, ha egy hétvégés elutazásra véletlenül nem viszem magammal a szemceruzámat, de az biztos, hogy ha kihangsúlyozom a szemeimet, és még alapozót is használok, akkor sokkal magabiztosabbnak érzem magam.
A cikk is beszámol erről. "A sminkelés önbizalmat ad". :)

Egy neves sminkes úgy vélekedik, hogy egy minimális smink ( színezett hidratáló, szájfény) jó hatással van az önbizalomra, így azokra is, akikkel érintkezünk.

Én is, és a cikk írója is, az átlagos sminkről beszélünk,  nem az eltúlzott sminkekről, amikre érdemes inkább kortárs vizuális művészeti alkotásként tekinteni.


Kíváncsi vagyok, hogy nektek milyen tapasztalataitok vannak ezen a téren, mi a véleményetek erről az írásról, mi a véleményetek általánosságban a sminkelésről.


fotók a Pinterestről, kivéve az anyu fényképe. :)


Instagram

Háziszappan rózsákkal #katbo #katboreka #háziszappan #handmade #handmadesoap #homemade

Szentimrey Valentovics Réka (@katboreka) által közzétett fénykép,

Őszi ötletek

Készüljünk együtt a karácsonyra

Készüljünk együtt a karácsonyra
Karácsonyi ötletek

Városi dzsungel