Keresés

2017. december 1., péntek

Zero waste kísérlet a konyhánkban

Több cikket írtam már a szemétről és a szemét minimalizálására tett kísérleteimről.
Most is ezt a témát szeretném tovább vezetni.

Magyarországon évente két Gellérthegynyi szemet termelünk, aminek csupán 17 %-a kerül újra felhasználásra, 11 %-át elégetik, 67 %-a pedig lerakókba kerül.


Évek óta próbálom a kommunális szemetünket minimalizálni.

Három alapvető csoportba  gyűjtjük a szemetet itthon.


-A szerves hulladék megy a komposztra. Kicsi kertünk van, de a sarkában kialakítottunk egy helyet a szerves hulladék számára. Ajánlom Neked is, hogyha eddig nem volt, akkor Te is jelöld ki a kerted egyik sarkát a zöld hulladék részére.  Mégha nem is forgatod vissza az összes keletkezett komposztot a kertedbe, akkor is csökkentetted a kommunális szemetedet, és visszajuttatod a növényi részeket a megfelelő helyükre. A komposzt nem büdös, nem kell tőle félni.  Ha lakásban laksz, és szeretnéd ezt a problémát megoldani, akkor sok szeretettel ajánlom neked a "giliszta komposzt" módszert.

-Nálunk minden ház kapott szelektív hulladékgyűjtő kukákat. Az egyik a műanyag - fém, a másik a papír gyűjtésére szolgál. Mi az éghető papírokat begyújtáshoz használjuk, de marad olyan "papír", amit a szelektív gyűjtőben helyezünk el. Ilyen pl. a gyümölcsleves doboz, bár ezeket szappanöntésre is használom. Nagyon szép tömbszappanokat lehet ezekbe a dobozokba önteni.

-Az üvegeket pedig az utca végében található szelektív hulladékgyűjtő szigetre viszem

Vegyük most górcső alá a konyhát, hogyan is próbálom meg ebben a helyiségben minimalizálni a szeméttermelésünket.

 • kotyogós kávéfőzőt használunk, nincsen felesleges kávékapszula. A lefőtt kávézaccot vagy textil és gyapjúfestésre használom, vagy a kerti növények alá teszem (erről bővebben is fogok majd írni), valamint a mosogató lefolyójába is szoktam önteni, mert tisztító hatással bír.
 • Szálas teát iszunk, legyen az gyógynövény, vagy fekete / zöld tea. Néha becsúszik még egy - egy doboz filteres tea is, de igyekszem ezt minél jobban visszaszorítani.
 • a lisztet és a cukrot kibontás után azonnal átöntöm a szokott helyére, és a teljesen jó állapotban lévő papírtasakokat elrakom, mert tökéletes csomagolóanyagok. A cukrosban édes, a lisztesben sós dolgok tárolhatók. pl. iskolába szendvicset lehet vinni kiürült lisztes zacskóban, vagy házilag gyúrt tésztát is lehet benne tárolni, a cukrosban pedig linzer, vagy egyéb édes kekszsütemény tartható. (Mi a cikibb, ilyen tasakokat használni, vagy tönkretenni a földünket. Hát szerintem ez nem kérdés...)
 • Ha mosogatáshoz szert veszek, akkor csak utántöltőt vásárolok, amit szétvágok. Alaposan kimosogatom belőle a mosogatószert (ami persze mosogatáskor teszek meg), csak utána dobom a műanyagos szelektív gyűjtőbe. A mosogatáshoz sokkal kevesebb mosogatószer elegendő, mint amennyit mostanság szokás használni. Nem szabad azt a tényt elfelejteni, hogy a mosogató nem ételtároló, hanem tisztító hely. Ha az edényeink, tányérjaink nem ételmaradékosan kerülnek be a mosogatóba, akkor a forró víz szinte magában képes a tökéletes tisztításra. Nem azért van szükség csak egy csepp mosogatószerre, mert a reklám azt mondja, hanem mert valóban a forró víz mellett ennyi pont elég. Pl egy olyan porcelán tányért, amin egy szendvics volt csak, és azt a szendvicset a saját családtagunk ette, a saját baktériumflóránkkal, akkor nincs szükség fertőtlenítős-zsíroldós mosogatásra.
 • Eldobható szivacs törlőkendő helyett kézzel varrt törlőkendőt használok.
 • A piacon házitejet veszek, amihez én viszem az üveget. Ez a házitej nemhogy finomabb, egészségesebb is mint a tejporból visszavizezett bolti társai, hanem még olcsóbb is. Nem beszélve arról, hogyha ez a tej "megromlik", akkor tökéletes új élelmiszert hoz létre, túró vagy aludttej formájában (tehát nem tud megromlani, hanem csak megsavanyodik), addig a bolti tej valóban meg tud romlani (büdös lesz), tehát jobbhíjján megy a lefolyóba. (ez is pazarlás)
 • sokszor használatos szilikon sütőlapot használok, (Lidl-ben lehetett kapni, két tepsire való adag volt a dobozban, viszonylag vékonyabb, hajtogatható. Nekem nagyon jól bevált, bármiben használhatom, mert jól alakítható, nem merev. 5 éve használom. 
 • A konyhai papírtörlő helyett textil konyharuhákat használok
 • Igyekszem minél jobban elkerülni az előre csomagolt termékeket. Nekem nincs szükségem a felvágottak vákumszívott tasakjaira, a túró zacskójára. Nem 10 deka karikázott kolbászt veszek az áruházban 2x-es áron, hanem a piacon a készítőtől 1 szálat. Nincs vákumcsomagolás, hanem van helyette minőség és személyes kapcsolat. Minél nagyobb tételben tudsz vásárolni, és a kamrában raktározni, annál kevesebb csomagóanyaggal van dolgod.
  :)
Gondolj csak bele, hogy mennyi szemetet cipelsz haza nap, mint nap csomagolóanyag formájában, amivel aztán nem tudsz mit kezdeni. Hiába dobod ki, nem tudsz tőle megszabadulni. Az életterünk nem csak a lakásunk faláig, az udvarunk kerítéséig tart. A mi életterünk ez az egész bolygó! Ki vigyázzon rá, ha nem mi!

fotók: illusztrációk a netről

Instagram

Háziszappan rózsákkal #katbo #katboreka #háziszappan #handmade #handmadesoap #homemade

Szentimrey Valentovics Réka (@katboreka) által közzétett fénykép,

Őszi ötletek

Készüljünk együtt a karácsonyra

Készüljünk együtt a karácsonyra
Karácsonyi ötletek

Városi dzsungel