Keresés

2019. január 8., kedd

Évértékelő - 2018

Még sosem írtam évértékelő bejegyzést, de a 2019-es évet sokkal tudatosabban szeretném élni, ezért a tavalyi évet is tudatosabban nézem át.
Első gondolatom az volt, hogy nekem nem is lesz miről írnom, hiszen igazából semmi nem is történt, meg valahogy amúgyis... olyan furcsa egy év volt ez az idei, de erre a majd a bejegyzés végén még visszatérek.

Akkor vegyük sorba, mi is történ velem az idén.

Január - az évet egy szép kirándulással kezdtük. Erről itt írok.

Gaja szurdok

Február - megvalósítottam egy nagyon - nagyon régi álmomat. Vettem egy parasztszövőszéket. Erről bővebben itt írok. 


Március - Tavasszal rengeteg rongyszőnyeget készítettem. Itt tudjátok megnézni.

Április - Nagy jelentőségű családi kirándulás Kosdon, a dédnagyszüleim sírjánál. Bővebben itt írok róla.

Anyu és Katica

Május - több, mint 30 év után családegyesítés miatt otthagytuk Balatonkenesét, és átraktuk székhelyünket Alsóörsre. Saját szőlő, borospince, panoráma, mégis gyalogos távolságra a Balaton.


Június - Sok munkával bindítottam az (5 éve takaréklángon vitt)" Angyalhívó ékszerek" ásványékszer és angyalhívócsengő webáruházamat.


Pannika sikeres vizsga után képesített népzenész lett! Szeptembertől pedig a Károli Gáspár Református Egyetem  Tanítóképzői szak hallgatója.Július - Lett egy új cicánk, Ici. Mivel nagyon sok cicánkat vesztettük el az utóbbi 10 évben, ez a cica csak hámmal mehet ki a házból. Ezt Icicica kicsit szomorúan viseli, dehát az élet márcsak ilyen kegyetlen. :/


Terveztem egy új szövőeszközt, a WoodLoom Szövőrámát, amiből végül eddig még nem lett sorozatgyártás, mert nem tudtam a gyártóval az árban megegyezni. Bővebben itt.


Júliusban volt egy csoda kikapcsolódós hetem a Cinkotai Tájházban, ahol a népi játszóházvezetői képzés záró tábora volt. Bővebben ittJúliusban Péterrel nyaraltunk Alsóörsön. Sokfelé jártunk, bővebben itt olvashatsz róla. 


Augusztus - Csak a két kisebbikkel nyaraltam szintén Alsóörsön, sajnos Pannihoz már nem lehet igazodni. Szinte egész nyáron nem volt itthon. Ez a pár nap strandolós (fent a kertben, lent a Balatonban), lazulós nyaralás volt.
Erről a képről mi kompletten hiányzunk, de képzeljetek bennünket is oda. :)
Az idén csak egy Pusztai Róka bemutatóra mentem el, ez pedig a Kurultáj volt Bugacon. 


Augusztusban esküvőn is voltunk, a Pusztai Róka két csapattagja házasodott össze. Nagyon szép környezetben Debrecenben a Fráter tanyán, nagyon jóhangulatú esküvő volt.


Augusztus 15-e volt a záródolgozat leadásának határideje. Nagyon szép minősítést kaptam rá, amolyan bekeretezni valót. :)


Szeptember - Életünk első családi szürete. Anyu, Vica és én szedtük a szölőt, apu darálta. A fotón az anyu nincsen rajta, mert Ő készítette a képet. :)
Vicával szedjük, apu cipeli a szőlőt.
Népijátszóházvezetői vizsga. Iszonyat sokat tanultam, állítólag ez már nem is normális, de azt éreztem, hogy mindent tudnom kell még visszafelé is. Hát tudtam is. Ennek jutalmaként kihúztam a két legkönnyebb tételt. (Elmélet: Az emberélet fordulópontjai. Gyakorlat: szövőkeret felvetése. :) A szövőkeretet tudtam, hogy ki fogom húzni, meg is ígértem a többieknek, hogy nekik nem kell ezen izgulniuk - mindenki félt ettől a tételtől. Ezt beagykontroloztam. Vacilálás nélkül húztam ki ezt a tételt.


A Csomagolásmentes világnap! Mi is kint voltunk a Hősök terén a Greenpeace kezdeményezésére. A STOP "P" betűjét tartottuk. Bővebben itt.Október - A hagyományos "Családi nagy tökfaragás" ideje. Ehhez a hagyományhoz mindenki ragaszkodik olyannyira, hogy apunak mindig ebben a gyerekek által csak "méhecskének" hívott pulóverben kell lennie. : )November - közös temetőlátogatás az anyai nagyszülőknél és a testvérünknél. Nagyapánkról maradt ránk az a hagyomány, hogy a sírt virágokkal feldíszítjük. Minden évben más, mikor milyen színű krizantém nyílik a kertben. Van, amikor a peremet is körberakják virágokkal a gyerekek, mindig nagyon hangulatos, ha szabad ilyet mondani. 


A Hagyományok Házában elkezdtem egy 60 órás gyékénytárgy készítő tanfolyamot Bárány Mara vezetésével. Mara a "Nomád Nemzedék" egyik tagja. Nagyon élvezem a történeteit, hogy is volt az több, mint 40 évvel ezelőtt, mikoris a táncházmozgalom mellett elindult a népi mesterségek felgyűjtése is. Bővebben itt.


A lányokkal megnéztük az "összezsugorodott" Dunát a Hajógyári spiccen.
December - Zsófi szalagavató bálja. Nincs tüll és nincs abroncs, nincs cipő és nincs ékszerköltemény, nincs smink és nincs frizura. Ez Zsófi-"nem baj, ha kilógok a sorból..., sőt!" 


Nagyon szeretem az adventi időszakban tartott iskolai koncerteket. Hihetetlen karizmatikus énektanár - igazgatóhelyettes - karvezetőnőnek köszönhetően az iskolánknak nagyon szinvonalas kórusa van. 
Másfél óra teljes kikapcsolódás az amúgy elég sűrű decemberben. 
Katicák az idén két koncertet is adtak, egyet Szentmihályon, az iskolai karácsonyi koncerten, egyet pedig a XVII kerületben a szíraiai keresztényekért.

Katicáék csengőznek

A szentestét ugyanúgy mint tavaly, Alsóörsön töltöttük. 


Kamilláék (keresztlányom) koncertje után az alsóörsi református templom előtt. 


25. reggelre elkészült az 1000 db-os kirakó is. Panni és Vica voltak a profi kirakók. Panni hajnalig rakta, nem tudta abbahagyni. (Sajnos egy elem hiányzik a képből.) Ebből a karácsonyi kirakózásból szeretnék hagyományt teremteni. :)

Az évet Péterrel újra a Balatonnál töltöttük. Itt kezdtük ezt az évet, és itt is fejezzük be. Erről bővebben itt írok


Az idén is voltam vásárokban, de ezekre külön-külön nem térnék ki. Nagyon fontos volt számomra a néphagyományok ismertetése. (Leginkább a saját hagyományaink, de a Karácsonyi időszakban megosztottam több népcsoport karácsonyi szokásait is itt a blogomon.) A hulladékmentes életre való ösztönzés továbbra is nagyon fontos számomra. A facebookon sok ilyen témájú cikket osztottam meg. 

Ezek voltak idáig a puszta tények. Ezek történtek velem. Most biztosan azt gondolod, hogy "ennek a Rékának micsoda szuper éve volt". És tényleg, így visszatekintve, sorba véve az eseményeket tényleg irigylésre méltó év volt, én mégis egész évben valahogy nem éreztem magam igazán jól. Nagyon aggódos lettem a gyerekeimért. Nehéz egy éjszaka muzsikáló zenész lánygyermek anyjának az élete...
Mindenféle betegség tüneteit fedeztem fel magamon, amikkel azonnal rohantam az orvoshoz. Mind banális dolognak bizonyult, de én mindig sokkal rosszabbra gondoltam. A játszóházas vizsgás fényképen is azért vagyok olyan nyúzott, mert egy komplett vesegörccsel csináltam végig. (Vesekő volt a bal vesémben.)

Kezdtem teljesen kimerülni, és a környezetemet is kimeríteni. 
Az adventben egy nagyon stresszes éjszakáján voltam túl, mikor Panni elkezdett unszolni, hogy kísérjem el a Bosnyáktéri templomba misére. Szerinte ott nagyon személyhez szólóan prédikál a pap. ( Panni oda jár, mi a közelebbi Regnum templomba.) Elkísértem, és olyan prédikációban volt részem, hogy a könnyem kicsordult. Azt éreztem, hogy a pap a sok száz hívő között csak hozzám beszél. "Ne aggódj!"  "Bízz!"  "Minden gondotokat őreá vessétek..." Tanácsot adott, hogy hogyan kezdjem a napomat, és megértette velem, hogy nincs értelme aggódnom. Hosszan beszélt és én egyre nyugodtabb lettem. 
Az Adventben ilyen meghatározó Isten élményem volt nekem!

A 2018-as évet ezennel lezárom! A 2019-es évet sokkal "tisztább fejjel" akarom élni. 

Fessünk Festőnövényekkel!

 
KatBo.Réka - Fessünk Festőnövényekkel!
Facebook-csoport · 355 tag
Csatlakozás a csoporthoz
Sok szeretettel várok, hívok minden olyan vállalkozó kedvű társamat, akik belevágtak a növényi festés izgalmas világába. Osszuk meg egymással a már me...
 

Fessünk festőnövénekkel: lépésről-lépésre

Archívum

KatBo-KLUB

 
„KatBo-KLUB” csoport
Facebook-csoport · 62 tag
Csatlakozás a csoporthoz
Ahogyan azt a facebook is mondja, azért hoztam létre ezt a csoportot, hogy "egyszerűen oszthassak meg tartalamat ismerősökkel, családtagokkal, és munk...
 

Őszi ötletek

Készüljünk együtt a karácsonyra

Készüljünk együtt a karácsonyra
Karácsonyi ötletek

Vegyszer és Hulladékmentes élet

 
KatBo.Réka - vegyszer és hulladékmentes élet
Facebook-csoport · 72 tag
Csatlakozás a csoporthoz
Üdvözöllek a csoportban! Több éve elsődleges szempont az életemben a vegyszer és hulladékmentesség. Kis lépésekben, de folyamatosan haladok ezen az út...
 

Címkék

access consciousness agyagozás ajándék ajánló álomfogó angyalhívó apróságok ásvány aszalás átépítés babaház babák bach virágterápia bálint nap batik befőzés bulletjournal búza cica cikk cukorvirág csak úgy család cser kiadó Csillaghegyi gyapjúnap csíráztatás csuhé decoupage dekoráció díj DIY doTERRA dugványozás édes egyéb ehetővirág ékszer élő ételek évértékelő évkör ezüstnő fermentálás fessünk festőnövényekkel festőnövény fókuszmandala foltvarrás fonal fonal festés fonalékszer fonás fotók frisstészta fürdőszoba gasztronómia gézkendő gyapjú gyapjú fonal gyékény gyerek gyerek - munka gyerekek gyerekjáték gyerekruha gyógynövény gyöngy gyöngyszövés gyurma hagyomány hálószoba házi patika háziállatok henna hímzés hírlevél homoktövis horgolás horgolótű horgolt kosár hulladékmentesen húsvét illóolaj inspiráció interjú játék kalap karácsony karácsonyfadísz Karácsonyi ötletek karantén karmantyúfa Kati süt kendőfestés kenyér kerámiák kert kertimunka Kézművelők Egyesülete kézművesség konyha kozmetikumok könyvajánló könyvkötés környezettudat kötés krumpli lakás lakásátalakítás lakásvásár Lakbear lakberendezés levendula logótervezés luffa macerátum macik macikaLand maradjotthon maszk masszázs média meggymag-párna méhviasz merjőszülni MESKA minimalizmus műhely Nagykörű Nagykörű 2.0 nappali nemezékszer nemezelés népélet népi játszóház néprajz neszesszer növekedés nyaralás nyitott műhely nyomtatható kép ősz őszi dekor őszi ötletek őszi ünnepkör őszvagyok patchwork pénztárca Piel & Pelle PRivátPRovence-NK2.0 programok projekt2018 redwork régiből új rendezvény rongybaba Rongyszőnyeg rózsa ruha ruhavarrás sajt sál Sarkad Udvar sashiko shiatsu smink smoothie sós stílus sütés sütiszappan szabadföldi szalaghímzés szappandesszert szappanok szappantan Székely SAL személyre szabottan szép szezámmag színek szövés szövőráma szövőszék tartósítás táska táskafül-karika tavaszi ünnepkör téli ünnepkör tészta textilfestés textilmunka Tilda tisztítószer tolltartó transzferálás UJB újrahasznosítás útibeszámoló ünnep valentin nap ványolt gyapjú városi élet varrás varrás technika vásár vásárfia vegyszermentesen vetemény vidéki életem video virágkonyha waldorf webdesign weblapkészítés woodloom szövőráma workshop zerowaste zöldturmix