Bízom benne, hogy Ti is gyűjtöttetek vadrózsaszírmokat az idén, próbáltam idejében szólni, nehogy lemaradjon az, akit érdekel, de esetleg nem tud arról, hogy a vadrózsának nem csak a termése (a csipkebogyó) ehető, hanem a szírma is.
Korábban azt tanácsoltam, hogy szárítsátok le a szírmokat, ez a legtutibb. Ebből aztán sokminden készülhet később.
Szárított vadrózsasziromból készültek "bosziságok" a konyhámba, a házipatikánkba, és a kozmetikumainkba.
A rózsa persze nem a világ legegyszerűbb dolga, de amiből idén én most az alábbi rózsás dolgokat elkészítettem, mégiscsak nagyon egyszerű, nem számít nemes növénynek, szinte minden útszélén megtalálható, de nekem az elsőszámú kedvencem, mert annyira szerény, annyira nem kér sokat, és mégis olyan rengeteget ad.
Virágzáskor csodálatos látványt nyújt, ilyenkor a méhek is nagyon szeretik, a szírmai különleges ízűek, ősszel, télen pedig megajándékoz bennünket egy csodálatos vitaminforrással.
A kertünben egyszercsak elpottyantott egy madárka egy magocskát, amiből egy gyönyörű csipkerózsabokor fejlődött.
Ennek a gyönyörű bokornak a szírmait már gyűjtögetni is meditatív tevékenység. Nagyon sajnálom, hogy idénre vége a szezonjának.
Vegyük akkor sorra, hogy miket készítettem:
Szárított szirmok teának, és egy további felhasználásra:
Rózsaszirom méz:
Akácvirág méz és rózsaszírom.
Napra teszem, naponta megkeverem, lenyomkodom a szirmokat. 1-2 hét után el lehet kezdeni kóstolgatni.
Nagyon finom, igazi csemege. (és nem egészségtelen :) )
Rózsaszirmos cukor:
Mint már korábban írtam, nagyon egyszerűen készül, egy kávédarálóba össze kell őrölni a kristálycukrot a rózsaszírmokkal. Nagyon finom kávéba, teába, limonádéba, süteményekbe. Enyhén gyümölcsös, virágos íze van. Nem tolakodó.
A rózsaszírmos fűszersó keverék Halmos Mónika ötlete alapján készült. Egy kő mozsárba összetörtem az adalékmentes erdélyi sót a rózsaszírommal, ami adja az édeskés, gyümölcsös ízt, chili pehellyel, amitől csípős lesz, és a rozmaringgal, amitől pedig gyantásan karakteres. Nagyon finom.
Készítettem még (vagyis ez még jó sokáig készülni is fog) rószaszirom macerátumot. A macerálást már több cikkemben is említettem, itt olvashatsz róla egy részletes leírást. Ebből krémet fogok készteni.
Az összes elkészült dologra jellemző, hogy nincsenek pontos arányok. Bízz magadban, ahogy érzed, úgy lesz pont jó. Itt most nem kell patikamérlegen számolni.
A rózsa csodálatos rezgése ott lesz mindegyikben bármennyit is teszel bele.