Ez egy olyan tél, amikor sosem látjuk a napot.
Legalábbis nekem határozottan olyan érzésem van, mintha hónapok óta elfelejtett volna felkelni a fény. Olyan, mintha az ablakokon egyfajta "ködösítő" filter lenne.
A Karácsonyfa és az Adventi fény melengetik csak a lelkem. (és persze a kályha, mai a testem is melegíti :) )
Ma reggel behoztuk a nyarat a reggelinkhez, nyári görögdinnyehéj lekvár formájában.
(A kompótról már írtam, de a lekvár receptje lemaradt. Itt most pótolom.)
Hozzávalók:
- 0,5 kg dinnyehéj
- 20 dkg cukor
- fél db citrom
- 1 teáskanál fahéj
- 20 dkg cukor
- fél db citrom
- 1 teáskanál fahéj
- 1 csomag vaníliás cukor
(tulajdonképpen minden mehet ízlés szerint)
Elkészítése:
A dinnye zöld héját zöldséghámozóval levágtam, a fehér részen hagytam egy kicsit a dinnye piros húsából. Ezt felkockáztam, és megszórtam a cukorral.
Egy éjszakán át állni hagytam.
Másnap rászórtam, és ráfacsartam mindazt, amit kellet és elkezdtem főzni. Elég sokáig kell főzni, gumicukorra emlékeztető ruganyos lesz a dinnyehéj.
Kb 2 óra főzés után levettem a fedőt, hogy elkezdjen elfőni a felesleges víz belőle.
Amikor már jól besűrűsödött, akkor lezártam.
Botmixerrel áttörtem, és forrón üvegekbe töltöttem. Egy éjszakát szárazdunsztban pihent, aztán ment a kamrapolcra.
Nagyon finom, az biztos, hogy soha többé nem teszem a dinnyehéjat a komposztra.