Keresés

2017. december 4., hétfő

Az én minimalizmusom

Nem folyik ki a kezeim közül a pénz, alapvetően spórolós ember vagyok, de az utóbbi időben gombamód szaporodnak az olyan üzletek, amik lehetetlenül olcsó áron kínálnak látszatra nagyon tetszetős tárgyakat, emiatt kezdtem én is beszippantódni a fogyasztói társadalom bűvkörébe.

Viszont az idénre valószínűleg tele lettem.
Elkezdtem határozottan érezni, hogy elég! Nem szeretnék több "felesleges" tárgyat a lakásban látni. Nem tudják már magukat rámerőszakolni az aktuális szezonális dekorációs tárgyak. Elmúlt a "nekem ez kell" érzése.
Elég volt.

Sőt... tovább megyek.
Kifejezetten azért nem tud belépni az életembe egy-egy újabb hobbi sem, mert úgy érzem, hogy az adott tevékenységhez túl sok eszköz, kiegészítő megvásárlására lenne szükség, pedig amúgy az ötlet tetszene. Még tavaly is rögvest fejest ugrottam volna az új tárgyak megvásárlásának tengerébe.

Ez egyenlőre elmúlt.

Az egész folyamat, a gardróbom selejtezésével kezdődött, és hogy mára tudatosan állok a ruhavásárlás terén is. Tudom, hogy melyik színek állnak jól nekem, milyen fazont kell hordanom, ami a legelőnyösebb. Ez nagy megnyugvással önt el, nem is hittem, hogy van ilyen érzés. Nem kell akármit megvenni, csak azért mert tetszik. Nem feszít a tudat, hogy olcsó, és szép, tehát kell nekem.
Ha a ruhákat nézzük, akkor az olcsóság, és a szépség mellett ott van ennél három sokkal fontosabb tényező. Színe, a fazonja, és hogy egyáltalán kell-e ez nekem. Tudatos vásárló lettem! Alapruhatár + néhány kiegészítő (szezonálisan). Ennél nem kell több!

kép forrásához katt a képre

A tárgyakkal ugyan ez a helyzet.
Annyi dekorációs tárgyat készítettem már az elmúlt években, amiket természetesen évszakváltáskor nem a szemétbe dobtam, hanem elcsomagoltam, hogy mára nincs szükség újabb dekor tárgyak gyártására, amik ellepik a lakást. (Ha nincs funkciója, akkor pusztán az, hogy "olyan szép", most kevés nekem.) A szeméthez való viszonyomról a korábbi bejegyzésemben írtam.(Természetesen, ha tudom, hogy ajándéknak megfelelő, akkor azért elkészítek ezt-azt, de magunknak már semmit, leszámítva az Adventi koszorút, mert azt szerencsére minden évben megújul.)

Az önkéntes egyszerűség (minimaliztus, tudatosan egyszerű életmód) egy világszerte elterjedőben lévő mozgalom.  

Számos különböző, önként vállalt cselekvés és stratégia gyűjtőfogalma, amellyel az egyén tudatosan szembehelyezkedik a fogyasztói társadalom tendenciájával és a konzumizmussal. Jellemzője, hogy az egyén megelégszik azzal, amire szüksége van, szemben azzal, amit meg akar szerezni magának.[3] Az önkéntes egyszerűség tudatos részvétel egy olyan világban, amely nagyobb lábon akar élni, mint amit a Föld tartalékai lehetővé tesznek számára - wikipédia » tovább

Én korábban találkoztam az érzéssel, és az érzés hozta meg számomra az ehhez tartozó ideológiát.

Egyre több előadást hallgatok a tudatos minimalizmusról, amit én nem teljesen úgy valósítok meg, mint ahogyan azt az előadók tanácsolják.
Nem járok körbe a lakásba, és dobálok ki minden "feleslegesnek" látszó tárgyat, hanem bizonyos dolgokat ugyan elpakolok, de a lényeg inkább az, hogy nem engedek be több "kacatot".

kép forrásához katt a képre


És ez olyan jó...
olyan megnyugtató...
Nem kell semmit sem megvennem csak azért, mert akciós, mert pusztán csak szép, mert más is megveszi, mert akkor vagyok valaki, ha vásárolok.
A "fekete pénteket" is bontatlan pénztárcával éltem túl. Szeretném, ha értenéd amikor azt írom, hogy valamiféle nyugalmat érzek, nincs bennem a "lemaradtam valamilyen hihetetlen lehetőségről" érzése.

És ez a minimalista szemlélet hozott meg egy újabb "hobbit", amiről hamarosan írok majd, csak kicsit jobban el szeretnék előtte merülni a témában.:)
Annyit azért elárulok róla, hogy egy olyan kreatív tevékenység, ami nem jár különböző dísztárgyak gyártásával, és ez engem most nagyon megnyugtat.Fessünk Festőnövényekkel!

 
KatBo.Réka - Fessünk Festőnövényekkel!
Facebook-csoport · 355 tag
Csatlakozás a csoporthoz
Sok szeretettel várok, hívok minden olyan vállalkozó kedvű társamat, akik belevágtak a növényi festés izgalmas világába. Osszuk meg egymással a már me...
 

Fessünk festőnövénekkel: lépésről-lépésre

Archívum

KatBo-KLUB

 
„KatBo-KLUB” csoport
Facebook-csoport · 62 tag
Csatlakozás a csoporthoz
Ahogyan azt a facebook is mondja, azért hoztam létre ezt a csoportot, hogy "egyszerűen oszthassak meg tartalamat ismerősökkel, családtagokkal, és munk...
 

Őszi ötletek

Készüljünk együtt a karácsonyra

Készüljünk együtt a karácsonyra
Karácsonyi ötletek

Vegyszer és Hulladékmentes élet

 
KatBo.Réka - vegyszer és hulladékmentes élet
Facebook-csoport · 72 tag
Csatlakozás a csoporthoz
Üdvözöllek a csoportban! Több éve elsődleges szempont az életemben a vegyszer és hulladékmentesség. Kis lépésekben, de folyamatosan haladok ezen az út...
 

Címkék

30napos access consciousness adomány advent adventikoszorú agyagozás ajándék ajánló akác álomfogó angyalhívó apróságok aranytej ásvány aszalás átépítés babaház babák bach virágterápia bálint nap batik befőzés bejgli bodza bodzabogyó bulletjournal búza c9 cica cikk címkefonal cukorvirág csak úgy csakúgy család cser kiadó cseresznyeékszer Csillaghegyi gyapjúnap csipkebogyó csíráztatás csuhé decoupage dekoráció díj DIY doTERRA dugványozás ecet édes egyéb ehetővirág ékszer élő ételek érmelegítő évértékelő évkör évtervezés ezüstnő feketetóivásár fermentálás fessünk festőnövényekkel festés festőnövény fittrecept fókuszmandala foltvarrás fonal fonal festés fonalékszer fonás fotók freeform frisstészta futás fürdőszoba gasztronómia gézkendő gomba gondolatok görögdinnyehéj gyapjú gyapjú fonal gyékény gyerek gyerek - munka gyerekek gyerekjáték gyerekruha gyógynövény gyöngy gyöngykötés gyöngyszövés gyurma gyümölcsecet hagyomány hálószoba házi patika háziállatok háziecet henna herbatea hímzés hírlevél holdállás homoktövis horgolás horgolótű horgolt kosár hulladékmentesen hummusz húsvét illóolaj inspiráció interjú játék kalap kamilla karácsony karácsonyfadísz Karácsonyi ötletek karantén karikaötletek karmantyúfa Kati süt kelttészta kendőfestés kenyér kerámiák kert kertimunka Kézművelők Egyesülete kézművesség komposztálás konyha kozmetikumok könyvajánló könyvkötés környezettudat kötés krumpli lakás lakásátalakítás lakásvásár Lakbear lakberendezés levendula logótervezés luffa macerátum macik macikaLand magamemelem magtej maradjotthon maszk masszázs média meggymag-párna méhviasz menta merjőszülni MESKA mézeskalács minimalizmus muskátli műhely Nagykörű Nagykörű 2.0 napló nappali natúrkozmetikumok nemezékszer nemezelés népélet népi játszóház néprajz neszesszer növekedés növényitejes szappan nyaralás nyitott műhely nyomtatható kép ÖkosNő öltözködés önismeret ősz őszi dekor őszi ötletek őszi ünnepkör őszvagyok patchwork páva pávafüli pávakollekció pénztárca Piel & Pelle polimer PRivátPRovence-NK2.0 programok programozott ásványok projekt2018 redwork régiből új rendezvény rongybaba Rongyszőnyeg rózsa ruha ruhavarrás sajt sál Sarkad Udvar sashiko shiatsu skanzen smink smoothie sós stílus sütés sütiszappan szabadföldi szalaghímzés szappandesszert szappanok szappantan Székely SAL személyre szabottan szép szépségápolás szezámmag szilveszter színek szójaszappan szokások szövés szövőráma szövőszék tartósítás táska táskafül-karika tavaszi ünnepkör téli ünnepkör tészta textilfestés textilmunka Tilda tisztítókúra tisztítószer tolltartó transzferálás UJB újrahasznosítás útibeszámoló ünnep vadvirág valentin nap ványolt gyapjú városi élet varrás varrás technika vásár vásárfia vegeta vegyszermentesen vetemény vidéki életem video virágkonyha waldorf webdesign weblapkészítés woodloom szövőráma workshop zabkorpa zerowaste zöldturmix