Keresés

2017. január 6., péntek

Fonallal színezek


Ez egy teljesen új élmény számomra. 
Nem a fonalat színezem, hanem a különböző színű vékony gyapjúfonalakat más - más ritmusban fogom össze, és ezzel satírozva, színekkel töltöm fel az előttem álló "üres lapot".


4 alkalommal jártam Vizi Julianna iparművésznél, akitől eddig csak az alapokat sajátítottam el. 
pl: milyen egy szimpla szövőkeret, azt hogyan kell felvetni, mi az az "örmény nyüst" és hogyan kell azt használni.


Hogyan kell színeket váltani, keverni, beszőni, anyagszükségletet számolni, mi az a cece, stb


Készített nekem Péter szép antik deszkából egy szövőkeretet, amit egy nem használt festőállványra támasztok. 


A téli szünetben kezdtem el ezt a kis falikárpitot készíteni, lassan haladok vele, mert sokszor a széken hátradőlve percekig csak nézem, hogy mi is legyen? 


örmény nyüst, ami 5-5 láncfonalat mozgat egyszerre
Úgyanúgy, ahogyan a varrásnál sem készítettem pontos tervezést, a szövésemet sem előzi meg precíz tervezői munka, menet közben alakul az egész, ahogyan azt a kárpit ritmusa megkívánja. 


Biztosan tudom, hogy szeretnék majd olyan faliszőnyeget is szőni, amit először gondosan megtervezek, kiszámolom az anyagszükségletét, készítek munkarajzot, de ahhoz a feladathoz azt hiszem, hogy fel kell még nőnöm.


Már írtam, hogy számomra a szövés valamiféle misztérium.

Kipróbáltam már több változatát, szőttem már váltós szövőkereten ( ez is az), karmantyúfán, kicsin és nagyon, lábítós, Lőrincz Péter féle szövőszéken, van egy német merevnyüstös szövőkeretem is, amin a műteremlakás bejegyzés első fotóján látható kockás próbadarabot szőttem eddig, és itt van most ez a keret...


Azt hiszem, hogy mind a kedvencem.
Az egyik ezért jó, a másik meg azért.
A lábítós szövőszéken való szövés, a maga monotonitásával végtelenségig megnyugtat, a karmantyúbaba a maga egyszerűségével tökéletes akár egy jó beszélgetés mellé, a merevnyüstösön készíthetek többféle vastagságú szövést, akár rongyszőnyeget, akár gyapjúsálat, a keret pedig maga a lehetőségek tárháza azáltal, hogy én állítom be a láncfonalak sűrűségét!

...számomra a szövés valamiféle misztérium... 


Ha tetszett a bejegyzésem, és hasznosnak találtad, kérlek oszd meg az ismerőseid között, hagy jusson el minél több emberhez. :)

4 megjegyzés:

Ircsi írta...

Nagyon régóta látogatom, olvasgatom a blogodat, és rendkívül tetszik a sokszínűséged - ellentétben azokkal, akik éppen ezt kifogásolták - , mert a rendkívüli kreativitásodat mutatja. Ami igazán érdekel, meg is valósítod, és ez kedvcsináló lehet mások számára is. Nagyon szép dolgokat készítesz!

Katbo-Réka írta...

Köszönöm Ircsi!

Nem tudok mást csinálni, ami érdekel, azt ki kell próbálnom, és meg is kell írnom. :)
Örülök, hogy régóta olvasod a blogomat, a régi olvasóim az igazi megerősítéseim. :)

<3

Névtelen írta...


Réka, nagyon szép ez a bejegyzésed is! Az látszik belőle, hogy tényleg intim kapcsolatban vagy a szövéssel. Köszönjük az élményt:)

Katbo-Réka írta...

Kedves Ismeretlen ismerős!
Nagyon jól látod, tényleg nagyon bensőséges kapcsolatban vagyok a szövéssel, és remélem , hogy ez nagyon-nagyon sokáig így is marad. :)

Instagram

Háziszappan rózsákkal #katbo #katboreka #háziszappan #handmade #handmadesoap #homemade

Szentimrey Valentovics Réka (@katboreka) által közzétett fénykép,

Őszi ötletek

Készüljünk együtt a karácsonyra

Készüljünk együtt a karácsonyra
Karácsonyi ötletek

Rólam
KatBo-életem otthon maradó anyaként született meg, amikor a világgal való kapcsolatomat jelentette a kézművesség. Volt családi alapom, amire sokféle tanfolyamot elvégeztem:) Érdeklődésem annyi szép új területre elvitt, hogy kiléptem a családi körből, míg aztán főállású anyából hivatásos kézműves lettem.

Fokozatosan bővült Katbo-világom, jelenleg népi játszóház-vezetői képzésre járok. E honlap mutatja, hogy milyen területeken vagyok jelen kéz-termékeimmel, illetve mik láthatóak nyitott műhelyemben

Facebook

Városi dzsungel